Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: Consumatorii de etnobotanice – mai expuşi la hepatită şi HIV/SIDA

sursa. Agerpres

Consumatorii de etnobotanice reprezintă o problemă pentru România fiind mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu hepatită şi HIV/SIDA decât utilizatorii de droguri clasice, pentru că ajung să folosească aceeaşi seringă şi de peste 10 ori, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”.

„Trebuie scăzut numărul celor care folosesc droguri injectabile şi care pot să se infecteze. Grupa de vârstă cuprinsă între 20 şi 34 de ani este grupa principală care trebuie ţinută sub observaţie. Aceste persoane trebuie să fie monitorizate cu mare atenţie”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, într-o conferinţă de presă.
El a arătat, însă, că România stă mai bine ca SUA şi alte state europene la acest capitol, situaţia stabilizându-se în intervalul 2007-2011, iar problema HIV la copii a fost depăşită.
Potrivit acestuia, în România sunt 12.781 de cazuri HIV cumulate.
El a adăugat că există o preocupare la nivel european pentru limitarea consumului de etnobotanice intravenoase care poate duce la creşterea celor afectaţi cu HIV.
Streinu-Cercel a precizat că împreună cu Agenţia Naţională Antidrog s-a discutat problema schimbului de seringi, ca principal aspect ce trebuie luat în considerare pentru 2013.
Comisia Naţională de Lupă Împotriva HIV/SIDA şi-a fixat ca obiective pentru anul viitor: scăderea transmiterii materno-fetale a infecţiei HIV cu 1-2%, încurajarea programului de schimb de seringi, testarea constantă a femeii gravide, relansarea programului “Prezervativul”, a programului de educare pentru sănătate în şcoli şi a programului de testare voluntară.
La 1 decembrie se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

http://www.agerpres.ro/media/index.php/sanatate/item/161661-Prof-dr-Adrian-StreinuCercel-Consumatorii-de-etnobotanice-mai-expusi-la-hepatita-si-HIVSIDA.html

Publicat
Din categoria Articole