Ce înseamnă nutriția în hepatita B?

Ficatul metabolizează tot ceea ce mănânci, așa că o dietă sănătoasă este deosebit de importantă în cazul persoanelor diagnosticate cuhepatită B.

Boala hepatică avansată poate duce la malnutriție, provocând o pierdere semnificativă în greutate.  este important să vă asigurați suficiente calorii, care provin din cele mai bune surse posibile (nu din alimente grase, dulciuri sau carbohidrați cu conținut scăzut de fibre).

  • Mâncați mâncare ”adevărată” (adică evită junk food-ul, care au un conșinut scăzut de nutrienși, de care organismul are nevoie);
  • Mâncați ”cât mai colorat” – farfuria să aibă un spectru bun de culoare, deoarece culorile naturale diferite reflectă un spectru de nutrienți importanți;
  • Controlați porțiile: porțiile mari și alimentele bogate în calorii vă pot afecta greutatea corporală;
  • Proteinele reprezintă un element esențial, de care orice organism are nevoie (ex. pentru ”a repara” țesutul, care a fost deteriorat). Ficatul poate avea probleme cu procesarea proteinelor, de aceea medicul vă poate indica suplimente cu ”proteine mai ușor de absorbit”.
  • carne slabă;
  • de pasăre și pește;
  • ouă;
  • lapte;
  • iaurt;
  • brânză;
  • fasole;
  • nuci;
  • Reduceți grăsimile și evitați alimentele prăjite – este sănătos să aveți grăsimi în dietă, dar este important să nu exagerați, evitați mai ales grăsimile saturate ( cele care se găsesc în special în produse de origine animală – carne de porc, vită, miel, piele de pasăre, brânză, unt, lapte integral, smântână, untură) și grăsimile trans ( cele pe care le găsim pe eticheta produselor sub denumirea de uleiuri hidrogenate);
  • Consumați cu atenție carbohidrații și evitați dulciurile: există două tipuri de carbohidrați: simpli (furnizează combustibil ”de proastă calitate”) și complecși ( metabolizați mai lent de către organism). Dintre carbohidrații simpli cel mai cunoscut compus este ”glucoza”, care se va duce la acumularea de kilograme, în timp ce ”fructoza” ar trebui evitată, deoarece determină creșterea trigliceridelor, rezistenței la insulină și poate provoca boala ficatului gras. Alte denumiri de zahăr mai sunt: agave, concentrat de suc de fructe, sirop de porumb, miere, melasă, sirop de arțar. Studiile au arăt o asociere dintre hepatită și diabetul zaharat.                                
  • Limitați alimentele procesate și sodiul (cel mai frecvent asociat cu sarea) – alimentele procesate sunt ”scăldate” în sare, iar sodiul poate fi dăunător pentru persoanele cu hepatită sau orice altă boală hepatică ( ficatul nu reușește să producă suficiente proteine în sânge, eliberând mai mult lichid ăn țesuturi pentru a încerca să compenseze această situație. Sarea agravează această situație, deoarece prea mult sodiu determină retenția de lichide pentru a-i reduce concentrația);
  • Optați pentru cât mai multe fructe și legume – deși fructele conțin ”fructoză”, conțin și fibre și alți nutrienți. Studiile au demonstrat că reduc concentrația de acizi grași la nivelul ficatului.

Articol scris de Dr. Cătălina NECHIFOR-Nutriționist&Dietetician

Referințe
hepmag.com/
nature.com/articles/s41598-017-04206-6
sciencedirect.com/science/article/pii/S1551714417306018?via%3Dihub
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7178129/