Ficatul este cea mai mare glandă anexă a sistemului digestiv și are un rol primordial în metabolismul nutrienților absorbiți de la nivelul tubului digestiv.
Când ficatul nu mai funcționeaza corect pot apărea diferite manifestări precum:
- oboseala,
- greața,
- vărsăturile,
- schimbarea culorii pielii,
- pierderea în greutate,
- crampele abdominale și balonarea.
Un ficat bolnav nu mai poate să prelucreze materia primă rezultată în urma digestiei alimentelor și astfel, prelucrarea compușilor de care are nevoie organismul este alterată.
Stilul de alimentație impactează în mod semnificativ funcționarea normală și sănătatea ficatului.
Cele mai întălnite afecțiuni ale ficatului: steatoza hepatică, hepatitele, ciroza și hepatocarcinomul (cancerul hepatic).
Bolnavii cu afecțiuni ale ficatului au nevoie, pe lângă tratamentele specific tipului de boala și de consilierea nutrițională oferită de către un specialist în nutriție clinică și dietetică.
Nutriționistul dietetician îi poate oferi pacientului cu afecțiuni hepatice informații nutriționale și recomandări dietoterapeutice cu privire la stilul alimentar dar îi poate crea inclusiv diete personalizate pentru fiecare afecțiune hepatică prevenind astfel complicațiile hepatice dar și apariția malnutriției în anumite cazuri.
O dată ce sunt diagnosticați cu o afecțiune hepatică, pentru marea majoritate a pacienților supravegherea atentă a dietei ar trebui să devină o parte esențială a tratamentului.
Așadar, consultarea unui nutriționist dietetician specialist este un element important al regimului de viață dedicat îmbunătățirii stării de sănătate și în menținerea unei calități a vieții cât mai puțin alterată de tratamente și de efectele secundare ale bolii.
Înțelegerea impactului dietei asupra ficatului este necesară atât din partea pacientului cât și din partea familiei acestuia. În plus, bolnavii ar trebui să fie învățați să respecte unele recomandări dietoterapeutice pentru a controla creșterea în greutate sau chiar scăderea în greutate prin slăbirea și epuizarea resurselor organismului.
Riscul de apariție a complicațiilor poate fi redus cu ajutorul unei diete adecvate. La pacienții cu afecțiuni hepatice dieta și nutriția joacă un rol cheie în prevenirea complicațiilor ce pot afecta în mod suplimentar ficatul.
(Articol scris de Roxana-Raluca BARZU- Specialist în Nutriție Clinică & Dietetician)