BRAȘOV. 9 Decembrie, „Ziua Supraviețuitorului de Cancer”

În 9 noiembrie, începând cu orele 11.00, la Centrul Cultural „Reduta” Brașov, va avea loc un spectacol muzical-coregrafic, cu ocazia evenimentului național anual „Ziua Supraviețuitorului de Cancer”, aflat la a noua ediție, manifestare organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), prin reprezentanta sa din orașul de la poalele Tâmpei, Asociația Bolnavilor de Cancer din România (ABC).

Acest eveniment a devenit deja tradiţie la Braşov, datorită succesului avut în anii anteriori. Potrivit organizatorilor, a fost deja confirmată participarea a peste 100 de supravieţuitori din Bucureşti, Constanţa, Bacău, Suceava , Bistriţa, Timişoara, Giurgiu, Iasi, Galaţi, Ploieşti, Cluj şi Craiova, iar din Braşov vor veni 150 de susținători. Printre supravieţuitori sunt și copiii monitorizaţi și sustinuti de ABC România, după cum ne-a informat Cezar Irimia, președintele FABC.

Supravieţuitorii vor fi sărbătoriţi de toţi cei care le sunt alături în lupta cu această cumplită maladie: medici, cadre medicale, reprezentanţi locali ai instituţiilor statului, reprezentanţi ai companiilor farmaceutice, reprezentanţii autorităţilor locale şi naţionale. La organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment, alături de grupele de sprijin de la ABC și colectivul Centrului Cultural „Reduta”, și-au adus contribuţia și cele 14 organizații membre FABC.
„Prin acest eveniment marcăm an de an victoria asupra cancerului – o bătălie câştigată dintr-un război, sărbătorindu-i pe cei care au avut curajul şi voinţa de a se angaja în această luptă, făcând eforturi extraordinare pentru a supravieţui bolii pe de o parte, dar şi deficienţelor din sistemul sanitar din Romania şi lipsei unor prevederi legislative care să îi sprijine, pe de altă parte. Considerăm că este o motivaţie pentru cei nou diagnosticaţi de a se angaja în această luptă şi de a deveni nu numai supravieţuitori, ci chiar învingători. Sperăm să reuşim în cel mai scurt timp să schimbăm mentalitatea decidenților din Guvernul Romaniei pentru a acorda o mai mare atenție acestei categorii de pacienţi, asupra șanselor de supraviețuire prin accesul la cele mai noi terapii, așa cum se întâmplă în toate statele UE responsabile și civilizate, dar şi să tragem un semnal de alarmă, ca principala preocuparea a populaţiei să devină prevenirea şi depistarea în stadiu incipient a bolii, când poate fi tratată şi chiar vindecată”, a declarat preşedinte FABC.

21 decembrie a fost desemnată Ziua Supravieţuitorului de Cancer în anul 2001, la iniţiativa Ligii Române de Cancer, celebrând decizia de a trăi, de a lupta împotriva resemnării şi efortul imens de a supravieţui acestei cumplite maladii. La eveniment vor mai participa liderii unor asociații din alte patologii, medici, cadre medicale, responsabili ai sănătății din municipiul și județul Brașov, oficialități.

Publicat
Din categoria Evenimente