Ne pregatim de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitelor

Luna iulie este despre hepatite, atat virale cat si de etiologie nonviralana a Pacientilor cu Boli de Ficat. Mesajul Aliantei Mondiale de Hepatita este sa gasim milioanele (sutele de mii in Romania) lipsa. Asociatia Europea (ELPA) din care APAH-RO este parte isi doreste o Europa unde sa eradicam hepatitele virale. Toti putem fi parte a acestor incercari pentru a spera in reusita.

E luna in care putem arata ca suntem uniti si vocea noastra conteaza cu adevarat mai ales in contextul actual. O tot repet, hepatita este una dintre patologiile in care pacientul poate alege sa fie monitorizat de un medic de boli infectioase (in hepatitele virale) sau gastroenterologie. Bineinteles, si specialistul de boli interne cu specializarea intr-una dintre cele doua specialitati amintite mai sus.
Cred ca acum este momentul sa gasim resursele si sa ne unim fortele pacienti si medici pentru a ne fi bine tuturor.
Spun asta pentru ca sunt sigura ca nici un medic nu si-ar dori ca pacientul depistat cu hepatita virala de exemplu sau o steatoza hepatica sau o ciroza nu isi doreste ca pacientul lui sa nu beneficieze de cele mai bune servicii. Pe de alta parte pacientii isi doresc cu disperare sa aiba ocazia, acum mai mult ca nicodata de a comunica cu medicul – de familie, infectionist, gastroneterolog – pentru ca doar asa poate spera sa gaseasca raspunsuri la multele intrebari stranse in aceasta perioada.
In luna iulie e timpul tuturor acelora care stim ce inseamna hepatita sa vorbim , sa spunem deschis ce ne dorim pentru ca doar astfel putem face ceva pentru noi, dar si pentru cei care inca nu stiu ca sunt printre sutele de mii de pacienti inca nedepistati in Romania.
Voi dragi pacienti/cadre medicale ce mesaj ati transmite altor persoane care nu s-au testat? Ce mesaj ati transmite autoritatilor?
Daca vreti sa ne facem vocea auzita va rugam sa va faceti o scurta filmare sau sa ne transmiteti un mesaj pe adresa de email roapah@gmail.com raspunzand la cele doua intrebari:
– Ce mesaj aveti pentru cineva care nu s-a testat inca de hepatita ?
– Ce mesaj aveti pentru autoritati in calitate de pacient/apartinator al cuiva cu o afectiune hepatica?
– Ce mesaj aveti in calitate de medic/asistent medical/ pentru autoritati si pacienti? (daca sunteti cadru medical)

Va rugam sa incercati sa vorbiti/scrieti un mesaj cat mai la obiect!
Cine raspunde la provocare?

Va multumim! Echipa APAH-RO

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.