sursa: incomemagazine.ro
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor de pacienți cronici și a semnat primul protocol din cel de-al doilea mandat de ministru.
„Sunteți printre primele persoane cu care am venit în contact de la preluarea mandatului. Și așa consider că e normal, ca autoritățile și asociațiile să colaboreze deschis și sincer în interesul cetățeanului. Protocolul pe care l-am semnat astăzi demonstrează modul în care vom lucra, transparent și în dialog continuu”, a declarat Eugen Nicolaescu. Totodată, ministrul Sănătății a prezentat câteva direcții pe care le urmăreste în mandatul 2013-2016, care au ca scop aducerea sistemului sanitar românesc la o stare de normalitate.
Astfel, în următorii ani, Ministerul Sănătății și-a propus să pună accent pe elaborarea unor programe de sănătate de prevenție realiste, care sa producă și efecte în timp.
„Dacă vom reuși să facem programe care să se încadreze în cei 3E – economicitate, eficiența și eficacitate cred că ne vom atinge scopul”, a spus Nicolaescu.
Acesta a adaugat că grija pentru prevenție se va reflecta și în bugetul pentru 2013. În acest an, vor crește cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel încât să descurajăm internările fictive. De asemenea, vor crește fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, în care femeile cu vârsta cuprinsă între 25-65 ani beneficiază, gratuit, de un test Babeș-Papanicolau.
„Am discutat cu fundații și asociații ca, în 2013, acest program să îl gândim ca un program-pilot pentru regiunea București, urmând ca, după evaluarea rezultatelor să îl extindem în 3 ani la toată populația eligibilă”,a spus ministrul Sănătății.
De asemenea, se va încerca, împreună cu societatea civilă, punerea la punct a unui mecanism de reluare a campaniei de comunicare pentru vaccinarea HPV.
În opinia lui Nicolaescu, screeningul de cancer de col uterin și vaccinarea reprezintă soluțiile pentru ca România să nu mai ocupe primul loc din Europa la mortalitatea prin cancerul de col.
Tot în partea de prevenție, se va relua, sub o altă formă programul de reevaluare a stării de sănătate.
„Oamenii cu care m-am întâlnit în campanie mi-au solicitat reluarea acestui program. În perioada următoare, colegii mei vor face publice și datele programului derulat in 2007”, a mai spus ministrul Sănătății.
În ceea ce privește programele de sănătate, acesta a declarat că, în perioada următoare, în subordinea Ministerului Sănătății se va organiza Agenția Naționala de Programe de Sănătate, acolo unde vor exista manageri pentru fiecare program în parte.
Ministrul Sănătății le-a vorbit pacienților cronici și despre un alt obiectiv important din actualul mandat, și anume reechilibrarea sistemului sanitar, prin regândirea sistemului de finanțare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu și spitale. În acest an, medicina de ambulatoriu va beneficia de creșterea fondurilor cu 50%.
De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte este acela pentru definirea pachetului de baza de servicii, fără de care în continuare va exista o lipsă de control în sistem. În opinia ministrului, contribuabilul are dreptul să cunoască de ce servicii beneficiază din contribuția pe care o plătește.
„Dacă vom face pachetul de bază vom crește rapid și asigurările de sănătate complementare sau suplimentare”, a opinat Nicolaescu.
De asemenea, ministrul i-a asigurat pe pacienți că Ministerul Sănătății va continua să sprijine Compania UNIFARM SA, distribuitorul autorizat de stat pentru aprovizionarea cu medicamente la care pacientii au acces cu dificultate.