CAMPANIE. 50.000 de teste gratuite pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C

Alianța Pacienților Cronici din România lansează cea mai vastă campanie de depistare a infecției cu virusul hepatitei C, desfășurată la nivel național

Alianța Pacienților cu Afecțiuni Cronice (APCR), împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, cu susținerea laboratoarelor Bioclinica, Radio România și Roche România, lansează astăzi cea mai vastă campanie de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C desfășurată în ultimii ani, sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”

 50.000 de teste gratuite de depistare a infecției cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispoziția celor interesați prin intermediul laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din București și a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica și partenere din toată țara.

Lista acestor laboratoare este disponibilă pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Cezar Irimia, Președinte APCR, argumentează necesitatea acestei campanii: „Este foarte important să vorbim despre hepatita C, pentru că România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii1, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.2 La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă. 1

Campania va fi vizibilă prin numeroase canale de acoperire media precum: metroul bucureștean, panouri outdoor pe câteva artere naționale importante din județele Bacău, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Oradea, Brașov, Cluj, Târgu Mureș, Sibiu, Deva, Timișoara, Craiova, Slatina, Constanța și Brăila și inserturi în edițiile naționale ale ziarului Libertatea. De asemenea, campania va fi promovată și prin intermediul spoturilor radio difuzate pe frecvențele Radio România Actualități, Radio București, Radio România Antena Satelor și Radio România Iași.

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”  – „Ce ne face sa trecem acum la testarea pentru HCV? Raspunsul este foarte simplu: AZI avem alternativa vindecarii in cazul acestei infectii si, ca atare, si sansa prevenirii cirozei hepatice si cancerului hepatic produse de acest virus. Această campanie are ca scop depistarea precoce a infecției cu virusul hepatitei C, având in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinţe, este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme şi să tratăm corect si la timp hepatita cronică C.”

„Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a mai adaugat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

###

Referinţe:

1: WHO, Wkly Epidemiological Rec. 2000

2: http://data.euro.who.int/hfadb/

###

Despre hepatita C
Ficatul este cel mai mare organ intern al organismului uman și are o multitudine de funcții, inclusiv cele de detoxifiere, sinteza a proteinelor, producția substanțelor biochimice necesare digestiei și joacă un rol foarte important în metabolism.
Ficatul este, deci, sediul unor reacții biochimice importante ce joacă un rol esențial in funcționarea organismului.
Deși ficatul are o capacitate remarcabilă de a se regenera, el poate fi afectat, totuși, de o varietate de afecțiuni severe, cum este și hepatita – definiția medicală pentru inflamația ficatului. Infectarea celulelor hepatice de catre virusul hepatic C determină o inflamație acută a ficatului, hepatita, care este „silențioasa” din punct de vedere al simptomelor și semnelor.
 
Virusul hepatitei C
Virusul hepatic C a fost identificat în anul 1989, înainte el fiind numit „non-A, non B”. Virusul are o rată de multiplicare (replicare virală) extrem de înaltă, practic în fiecare zi se produc 10 trilioane de copii virale. Există în lume 6 genotipuri cunoscute ale virusului C și peste 200 de subtipuri – practic nu toate virusurile sunt identice, există variații între aceste genotipuri și subtipuri din diferite regiuni ale lumii. În România, predomină covârșitor genotipul 1 al virusului C și subtipul 1b.
Evoluția hepatitei, în timp, netratată și nevindecată, este una lentă, dar severă: următoarele stadii ale bolii sunt cele de ciroză hepatică și/sau carcinom hepatocelular.

Factori de risc
Infecția cu virus C („hepatita C”) este o boală transmisibilă. Toate persoanele infectate cu acest virus au potențialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate. Cu măsurile corecte de prevenție, această transmitere poate fi evitată.
Virusul hepatic C este un virus cu transmitere sanguină care supraviețuieste în sângele uscat mai mult decât alte virusuri, de exemplu HIV, uneori chiar până la 3 luni. Virusul se transmite doar prin intermediul sângelui contaminat.

Modalități de transmitere
o    Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de anii 1990)
o    Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri (în ultimii ani)
o    Transmiterea prin hemodializă
o    Transmiterea prin tatuaje, piercing
o    Transmiterea prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuțe de dinți, aparate de ras, forfecuțe/unghiere – acestea pot avea pe suprafața lor urme microscopice de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)
o    Foarte rar:
o    transmiterea pe cale sexuală, riscurile fiind mai mari în cazul contactelor sexuale pe durata menstruației sau în cazul practicilor sexuale ce implica riscuri mari de rănire.
o    Transmiterea de la mamă la făt este, de asemenea, extrem de rară, doar 1 din 20 de cazuri.
Este foarte important de reținut că virusul NU se transmite prin:
o    Aer, strănut, tuse
o    Îmbrățișări
o    Sărut
o    Apă sau alimente
o    Tacâmuri, veselă, pahare
o    Folosirea toaletelor

Singura modalitate de a depista o infecţie cu VHC ar fi ca persoana respectivă să meargă să se testeze pentru depistarea anticorpilor anti VHC.

Simptomele bolii
Absența simptomelor poate persista zeci de ani, timp în care boala poate evolua către ciroză. Ciroza determină tulburarea funcțiilor ficatului, ceea ce poate duce la apariția după mulți ani a simptomelor cirozei:
o    Reținerea de lichid la nivelul abdomenului (denumită ascită), la nivelul picioarelor sau a întregului organism
o    Icter persistent (colorarea în galben a pielii și mucoaselor)
o    Oboseală, tulburări ale somnului
o    Mâncărimi ale pielii (prurit)
o    Pierderea poftei de mâncare (scăderea apetitului), pierderea în greutate
o    Vărsături cu sânge
o    Tulburări ale stării de conștiență, confuzie, letargie, halucinații – în stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatica)

DIAGNOSTIC
Diagnosticul hepatitei cu virus C implică, în primul rând, suspiciunea unei posibile infectări și trebuie să vă adresați medicului de familie sau cu specialitatea gastroenterologie sau boli infecțioase). Medicul poate să vă recomande o serie de analize și teste care să identifice:
§    În primul rând, dacă sunteți infectat cu virusul hepatic C.
§    În al doilea rând, în eventualitatea confirmării unei infecții, gradul de evoluție al infecției, dacă aceasta a determinat o evoluție în timp.

Analizele de laborator
o    Testarea pentru depistarea anticorpilor anti-virus C (anti VHC)
o    Testarea pentru depistarea virusului în sânge (viremia)
Pentru evaluarea completă a stadiului de evoluție a bolii, mai este nevoie și de alte analize de care medicul are nevoie pentru a putea vedea tabloul complet al afecțiunii.