Înființarea primei bănci de celule stem dintr-un spital de stat, salutată de ARBACS

Primul spital de stat care va avea o bancă de celule stem este Institutul Clinic Fundeni. Banca îndeplinește în totalitate standardele Agenției de Transplant și pe cele europene care reglementează activitatea de procesare și conservare a celulelor vii.

Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS ) salută înființarea primei bănci de celule stem hematopoietice dintr-un spital de stat din România. Banca de celule stem asigură condiții pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienții cărora li se efectuează transplant medular la institut, cât și pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate aici.

Prima banca de celule stem hematopoietice de la Institutul Clinic Fundeni îndeplineste în totalitate standardele Agenției Naționale de Transplant și pe cele europene care reglementează activitatea de procesare și conservare a celulelor vii.

ARBACS susține alături de instituțiile de stat și sectorul privat dezvoltarea acestui segment important al medicinei pentru țara noastră. Existența acestei prime bănci într-un spital de stat oferă deja răspunsul la întrebarea pusă nu rareori în ultimii ani: Are sens recoltarea de celule stem?. Iată că aceste celule stem se regăsesc și în preocupările Ministerului Sănătății, ceea ce subliniază importanța acestei proceduri”, a declarat dr. Dorin Pirciog (Biogenis).

Reprezintă un adevărat pas înainte pentru România înființarea acestei bănci de procesare a celulelor stem hematopoietice și ARBACS este fericită să salute și să sprijine acest demers. Suntem datori generațiilor viitoare să le oferim un viitor sigur, lipsit de griji inutile. Medicina evoluează mereu în favoarea noastră, noi ntrebuie doar să o folosim în mod corect”, a adăugat dr. Tudor Panu (Cord Blood Center).

„Îi asiguram pe colegii noștri de întregul sprijin și suport, în solidaritate pentru cauza medicinei bazată pe celulele stem. Cu cât mai multe astfel de clinici și bănci, cu atât mai bine pentru viitorul noilor generații. Dincolo de orice interes comercial, primează interesul medical. De aceea ne dorim să promovăm și ajutăm toate instituțiile din domeniul celulelor stem pentru a avea cele mai înalte standarde, la nivel european, pentru toți pacienții din România”, a precizat dr. Bogdan Ivănescu (Stem SURE).

 

*****

Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem – ARBACS este o organizație non-guvernamentala, non-profit, apolitică și independentă, care își propune să fie un partener de încredere al autorităților din domeniul sănătății și al comunității medicale, contribuind activ alături de aceștia la crearea unui sistem de sănătate performant.

ARBACS a fost înființată în anul 2012 la initțativa a trei companii reprezentative de celule stem: Biogenis, Cord Blood Center și Stem SURE.

ARBACS este prima organizație non-guvernamentală la nivel național care va promova și apăra desfășurarea în cadrul legal precum și pe principii morale, etice  și științifice a activității companiilor care se ocupă cu stocarea celulelor stem.

Publicat
Din categoria Articole