Avem nevoie de o campanie de testare? Categoric, DA!

Marinela Debu, președinte APAH-RO

În perioada 1 martie 2012 – 31 mai 2012, Asociaţia Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România derulează campania „Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!”.
Aș vrea să aduc argumente pentru această campanie care, sper eu, să fie un semnal pentru toată lumea. Mesajul nostru este unul universal, răspândit în întreaga lume anul trecut, odată cu Ziua Mondială a Hepatitei. Este, de fapt, un îndemn al tuturor celor care suntem deja afectați de unul dintre virusurile hepatitice și ne dăm seama, privind retrospectiv, de faptul că, până a ştii de această afecțiune, nu am avut prea multe simptome. Este un îndemn al familiilor în care nu doar o singură persoană are hepatită cronică virală, ci chiar familii întregi. Este un strigăt al fiecărei tinere care şi-ar fi dorit să ştie despre afecţiune înainte de a afla că poartă în pântece un copil. Personal, am fost fericită că am aflat la timp, iar acum mă bucur de zâmbetul unui copil sănătos. Este un îndemn al celor care au văzut suferinţa celor dragi ajunşi prea târziu să afle că, dacă ar fi știut mai repede, ar fi avut o şansă. Pentru că aproape de noi este întotdeauna cineva care ne poate ajuta: un medic, o rudă, asociaţiile de pacienţi.
Pe de altă parte, nu putem să nu constatăm că, în ultimul timp, numărul acelora care îşi descoperă afecțiunea este tot mai scăzut. Asta în condițiile în care prevalența în ceea ce privește virusurile hepatitice B și C este una ridicată, raportată la nivel european.
Din păcate, existența listelor de aşteptare, multitudinea de analize ce trebuie plătite pentru că, deși unele sunt compensate, fondurile se termină mult prea repede, teama de boală… și lista poate continua, îi determină pe mulți oameni să nu-și dorească să afle despre afecțiune. Iar mulți dintre cei care se depistează cu greu reușesc să-și urmărească boala corespunzător. Totuși, din nefericire, nu de puține ori uităm că hepatita este o boală infecțioasă, o afecțiune pe care, din neștiință, o putem împărți și altora. Dar și o afecțiune care, descoperită la timp poate fi, în funcție de virusul care ne afectează, ameliorată, stopată evoluția sau chiar vindecată.
O campanie de testare este necesară în România pentru că prea mulți oameni care mai au ceva de spus, care pot fi utili societății, care s-ar putea salva, află prea târziu despre starea lor de sănătate, când sunt deja victimele cirozei sau ale cancerului hepatic. O campanie de testare dublată de o campanie de informare este și mai utilă pentru că deseori noi, pacienţii cu hepatită cronică virală, suntem victeme ale diverselor tipuri de discriminare şi nu ştim cum să ne apărăm în faţa celor care pur şi simplu nu știu prea multe despre aceste afecţiuni.
Le mulţumesc public tuturor medicilor, societăţilor profesionale, sponsorilor, pacienţilor, voluntarilor şi mass-mediei care au înţeles să se alăture acestui demers. Sper ca, pas cu pas, numărul celor care ni se vor alătura să fie tot mai mare, astfel încât pe 28 iulie, de Ziua Mondială a Hepatitei, să ne putem bucura de rezultatele acestei campanii. Fiecare om care ne va fi alături va însemna încă un pas spre sensibilizarea societăţii şi a decidenţilor asupra unei boli considerată o problemă de sănătate publică.
Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața!
APAH-RO a demarat, în 1 martie 2012, campania națională „Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!”, ce se derulează până în 31 mai 2012.
Acțiunea reunește pacienți, medici, asociații profesionale, laboratoare, voluntari, toți având aceeași dorinţă, de a încerca să tragă un semnal de alarmă că populația trebuie să se testeze pentru hepatitele cronice virale. Acțiunea cu impact social este susținută de un spot TV, realizat de APAH-RO. Scopul campaniei: conștientizare asupra importanței depistării la timp a hepatitelor cronice virale.
Campania are sprijin internațional, printre partenerii APAH-RO aflându-se Alianţa Mondială de Hepatită (VHA), alături de Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” (INBI), Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Societatea Română de Gastroenterologie – Hepatologie și Nutriție Pediatrică (SRGHNP), Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF).
În conferința de presă ce a avut loc la București, au fost prezenți, ca reprezentanți ai partenerilor de proiect: Acad. Dr.  Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat MS (INBI), Prof. Dr. Mircea Diculescu – preşedinte SRGH, Dr. Simona Șopov – din partea SNMF și dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Tropicale și Boli Infecțioase „dr. Victor Babeș”
Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat: „Ar trebui să se testeze toți cei care se știu că au un comportament la risc. Este cazul celor care se tatuează, își fac piercinguri, au contacte sexuale neprotejate cu prezervativ, care se droghează, mai ales injectabil. Din nefericire, am observat că 80% din ultima categorie amintită au infecție cu virus C, dar au început să apară mulți cu virus B și chiar HIV”.
Prof. Dr. Mircea Diculescu a declarat: „Hepatita poate să ne distrugă viața prin două metode: cea prin care virusul hepatitic, din cauza sistemului imun slăbit, poate să inflameze ficatul și să se transforme în ciroză. A doua metodă ca hepatita să distrugă viața este reprezentată de un anturaj slab informat, care nu cunoaște modurile de infectare și-l respinge pe cel care are hepatită, discriminându-l total nepotrivit. Recomandarea mea este ca informarea să se facă doar din surse sigure”.
Dr. Adriana Moțoc a completat: „Populația trebuie să se adreseze medicului de familie nu doar pentru tratarea bolilor, ci și pentru depistări profilactice. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de faptul că infecția cu virus hepatitic – B, C sau D, nu dă mereu simptome. Nedepistate la timp, aceste infecții duc la complicații, precum ciroza sau cancerul hepatic, iar singura soluție terapeutică în aceste cazuri este transplantul hepatic”
Mesajul nostru, ca organizație, este ca fiecare să se îndrepte cât mai degrabă către medicul de familie, să-l întrebe despre hepatite, să se testeze, chiar dacă are îndoieli că ar suferi de formă de hepatită cronică. Doar așa își vor salva viața.
Cu această ocazie, președintele WHA, Charles Gore, a transmis: „Hepatita este o problemă globală, peste 500 de milioane de oameni fiind afectați de maladie. Este o boală răspândită pe tot globul. În ciuda acestui fapt, nivelul de conştientizare a pericolului reprezentat de hepatită este foarte redus. Este un fapt tragic deoarece există tratamente disponibile care pot vindeca hepatita C și pot încetini sau chiar stopa progresia hepatitei de tip B. Diagnosticarea și tratarea tuturor bolnavilor este esențială, în special în România unde multe persoane bolnave rămân nediagnosticate și bineînțeles, netratate”.