Camelia VLAD – PR APAH-RO
Pas cu pas, clipă de clipă, cu speranță… așa au trecut trei ani, iar acum ne aflăm în prag de aniversare… Aniversarea APAH-RO, marcată în 19 mai.
Totul a început din nevoia umplerii unui gol, în sufletul unor oameni speriați, în primul rând pentru că nu au reușit să identifice prea bine ce nenoroc le-a ținut calea și de care nu reușeau să scape. Au ajuns să se împrietenească, să conviețuiască și să accepte prezența acelui „ceva” – al cărui nume nu îl rosteau decât în șoaptă – la fel cum îți ții aproape dușmanul, sperând să-i observi următoarea mișcare sau chiar să-l poți controla.
Chiar dacă uneori au fost sceptici, în organizația APAH-RO au găsit un prieten, care le-a oferit un altfel de abordare, făcându-i să-și confrunte inamicul: hepatita.
La această „performanță” au ajuns ascultându-i pe cei care îndrăzneau să-și strige suferința cu voce tare, participând la evenimentele organizate special pentru ei, pacienții cu hepatite și susținători ai acestora, sorbind cu nesaț informațiile oferite de specialiștii ieșiți din cabinetele medicale fără halate lor albe, austere, și de care nu-i mai despărțeau decât respectul pentru știința lor .
Mai mult, campaniile inițiate de APAH-RO le-au arătat că există viață, chiar speranță de vindecare, într-un trup „atacat” de virusul hepatitic, indiferent ce literă a alfabetului îl definește.
Astfel, acțiuni tematice precum: „Ziua mamei cu hepatită”, „Hepatita, dintr-o întâmplare”, „Să vorbim despre hepatite în școli”, „Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața” sau „Ziua Mondială a Hepatitei” i-a făcut pe oamenii cu ficatul bolnav să renunțe la sentimentul de culpabilizare, însoțit de multe ori de cel de frustrare, și să conștientizeze că nu sunt singuri, că „se poate și mai rău”, dar și că pot primi, iar la rândul lor, dărui, dragoste, înțelegere, ajutor.
Totodată, și-au dat seama că sunt mai puternici, pentru că acum știu aproape totul despre… hepatită. Prin intermediul voluntarilor, al medicilor și direcțiilor de sănătate publică din țară cu care APAH-RO a colaborat de-a lungul celor trei ani, elevi, studenți, precum și cetățeni din comunități sărace au aflat informații utile despre hepatite. Acest aspect nu poate fi decât un imens câștig pentru generațiile viitoare. Rând pe rând, s-au alăturat acțiunilor noastre, oameni din toată țara: Arad, Iași, Cluj, Giurgiu, Brașov, Piatra Neamț, București, Teleorman, Craiova, Vaslui, Bacău și au înființat centre zonale, pentru a duce mai departe mesajul APAH-RO. Au văzut și cei de peste hotare mobilizarea românească și au invitat APAH-RO să se alăture celor care duc o luptă comună, la nivel global, mai ales pentru stoparea maladiei. Acum, APAH-RO, membră în Asociația Pacienților Cronici din România (APCR), face parte și din Alianța Mondială pe Hepatite.
E puțin, e mult? Nu știu să răspund. Îi las pe alții să aprecieze! Ce pot să spun este că nu a fost ușor să ajungem aici, efortul și munca depuse au fost semnificative, deși nu pot fi cuantificate. Totuși, uitându-ne în urmă, putem spune că a fost mai puțin dificil decât ce se întrevede în viitor. Asta pentru că așteptările tuturor cresc odată cu organizația. La fel, și speranța…
Ceea ce știu cu siguranță este că acum părerea APAH-RO contează, iar asta nu e puțin lucru.