Apel la unitate!

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, 

Preşedintele Colegilor Medicilor din România

 A mai trecut un an. Un an extrem de greu atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Un an în care bugetul s-a terminat puţin dupa jumătatea anului, iar spitalele au rămas fără medicamente şi materiale sanitare deşi s-au cheltuit deja sume importante din bugetul pe 2010. Un an in care pacientii ramasi fara medicamente s-au vazut nevoiti sa iasa in strada.

A fost însă şi un an în care a inceput coalizarea unui pol al tuturor celor implicaţi în sistemul sanitar extrem de vital. Un an în care pacienţii au înţeles că sunt de aceeaşi parte a baricadei cu medicii.

Cum va arăta anul 2010?

Primul lucru pe care ar trebui sa il faca noul ministru al sanatatii este acela de a stabili prioritatile care sa nu se faca pe presiunea factorilor politici locali, sa nu se faca pe interese de grup ci pe interesele sistemului de sanatate. Prioritatea ar trebui sa fie cresterea accesibilitatii pacientului la servicii de sanatate si egalitatea de sanse. Cetatenii României trebuie sa primeasca servicii de aceeasi calitate indiferent de rasa, religie, sex sau locul in care s-au nascut. Nu are nici o vina un cetatean ca s-a nascut intr-o zona in care nu exista medici sau in care serviciile medicale sunt de proasta calitate. De aceea, apropierea serviciilor de cetatean ar trebui sa fie principala prioritate a ministrului sanatatii. A doua prioritate ar trebui sa fie cresterea fluxului financiar si o coordonare a acestui flux catre programe de educatie si profilaxie.

Criza din sănătate se va acutiza daca se va adeveri ceea ce spunea proaspatul ministru al Sanatatii Cseke Attila ca mizeaza ca bugetul alocat sanatatii sa fie cel putin egal cu cel pe anul care tocmai s-a incheiat si anume 3,6% din PIB.

În faţa acestei situaţii exprem de dificile, trebuie sa ne unim fortele. Trebuie să ne organizam pentru a ne susţine interesele! Trebuie să înţelegem că medicii si pacientii sunt de aceeasi parte a baricadei!

Colegiul Medicilor din România va continua parteneriatul cu asociațiile de pacienți și va susține cu toate forțele drepturile pacienților. Vom concretiza proiectele pe care le-am anunțat anul trecut, primul fiind cel care va instrui medicii și pacienții cu privire la Carta Europeana privind drepturile pacienților. Pacienții nu mai trebuie să accepte să li se încalce drepturile.

Vom propune, împreună cu dvs. asociațiile de pacienți, modificarea legii  privind drepturile pacienților. În legea actuală nu sunt menționate siguranța pacientului, calitatea serviciilor și egalitatea de șanse pentru toți.

La mulți ani!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.