Sursa: AGERPRES
România are nevoie de iniţierea unei strategii naţionale de luptă împotriva hepatitei C pentru a preveni agravarea unei adevărate probleme de sănătate publică, au susţinut reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, cu prilejul dezbaterii „Hepatita C – O problemă de sănătate publică în România!”.
Potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, peste 750 000 de persoane suferă de hepatită C în România, țara noastră fiind una dintre puţinele care nu a finanţat niciodată un control de masă pentru depistarea hepatitei C.
Un studiu realizat în România evidenţiază că cele mai multe persoane cu hepatită C sunt în Moldova şi cele mai puţine în Transilvania şi Banat. Acelaşi studiu a arătat că cele mai multe cazuri sunt în rural şi mai puţine în urban.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase”Matei Balş”, a declarat pentru AGERPRES că infecţia cu virus C este vindecabilă, iar rata de vindecare depinde de profilul genetic al pacientului.
El a accentuat necesitatea utilizării terapiei antivirale pentru prevenirea transmiterii virusului în populaţie.
„Trebuie să ne uităm cu foarte mare atenţie la modelul HIV-ului pentru a nu repeta greşelile din lipsa informaţiei. Unul din aspecte fiind rezistenţa la tratament, dacă, nu se pune accent pe evaluarea aderenţei la tratament. Este momentul să se pună în practică un plan de acţiune corelat cu toţi cei implicaţi”, a apreciat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.