10 octombrie 2012
Asociația Profucătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Guvernului să renunțe la intenția de eliminare a medicamentelor sub 10 RON de pe lista de medicamente compensate
- Eliminarea acestor medicamente va afecta populația cu venituri reduse și majoritatea pacienților cronici din România – pe cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, digestive, de afecțiuni ale sistemului nervos sau de afecțiuni reumatice. Populația în vârstă va fi cea mai expusă, atât prin prisma veniturilor reduse, cât și prin faptul că sunt cei mai afectați de aceste boli.
- Măsura eliminării medicamentelor cu prețuri sub 10 RON și menținerea taxei clawback la un nivel nesustenabil, care distruge industria locală de medicamente și reduce accesul pacienților la medicamente cu prețuri accesibile, pot avea un efect catastrofal asupra stării de sănătate a românilor.
Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta,
Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) apreciază implicarea dumneavoastră directă în încercarea de a reforma sistemul de sănătate din România, atât prin disponibilitatea pentru dialog, cât și prin asumarea interimatului la Ministerul Sănătății.
Din păcate, măsurile luate până acum sunt departe de a asigura o creștere a accesului pacienților la tratament în condiții de eficiență bugetară. Mai mult decât atât, recent anunțata intenție de a exclude medicamentele cu preţuri sub 10 RON din lista de medicamente compensate riscă să împovăreze și mai mult un pacient pentru care costurile tratamentelor sunt din ce în ce mai mari, iar accesul la medicamentele cu prețuri rezonabile este din ce în ce mai redus.
Facem un apel către Cabinetul pe care-l conduceți, către politicienii actualei coaliții de guvernare și către dumneavoastră personal, de a nu aplica această măsură, care nu va face decât să afecteze populația cu venituri reduse și majoritatea pacienților cronici din România – pe cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, digestive, de afecțiuni ale sistemului nervos sau de afecțiuni reumatice. Populația în vârstă va fi cea mai expusă, atât prin prisma veniturilor reduse, cât și prin faptul că sunt cei mai afectați de aceste boli.
Cerem Guvernului să se exprime public împotriva aplicării acestei măsuri care poate avea efecte catastrofale asupra stării de sănătate a populației României.
Eliminarea medicamentelor cu preţuri sub 10 RON din lista de medicamente compensate va taxa indirect pacientul, prin creșterea costurilor în sistemul de coplată, în timp ce cheltuielile bugetare vor crește, pe terment mediu, prin compensarea medicamentelor mai scumpe. Introducerea unor sisteme adiționale de protecție a categoriilor defavorizate, care să compenseze această măsură, nu poate fi eficientă și ar aduce o povară birocratică de nesuportat pentru pacienți și familiile lor.
Domnule Prim Ministru,
Impactul bugetar al eliminării medicamentelor compensate cu prețuri sub 10 RON ar fi extrem de redus, acestea reprezentând doar in jur de 11% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru medicamente în primele 8 luni ale anului din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetări și analize de piață CEGEDIM. In schimb, aceste medicamente au reprezentat 54% din volumul de medicamente cu prescripție medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populația cu venituri reduse. Dacă în România se utilizează cca 400 milioane de cutii de medicamente cu prescripție medicală, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 RON ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumătate din acestea.
Mai mult decât atât, 60% din totalul medicamentelor cu prețuri sub 10 RON sunt produse în România, iar eliminarea acestora de pe lista de medicamente compensate ar însemna distrugerea industriei românesti de medicamente, cu consecințe grave pentru întreaga economie.
Medicamentele cu prețuri sub 10 RON reprezintă cca 58% din antibioticele cu prescripție medicală; 43% din medicamentele cu prescripție medicală pentru afecțiuni cardiovasculare; 51% din medicamentelecu prescripție medicală pentru afecțiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescripție medicală pentru afecțiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescripție medicală pentru afecțiuni reumatice.
Măsura eliminării medicamentelor cu prețuri sub 10 RON și menținerea taxei clawback la un nivel nesustenabil, care distruge industria locală de medicamente și reduce accesul pacienților la medicamente cu prețuri accesibile, pot avea un efect catastrofal asupra starii de sănătate a românilor.
Companiile membre ale APMGR își exprimă încă o dată disponibilitatea de a lucra împreună cu Guvernul României pentru identificarea unor măsuri care să raspundă cu adevărat interesului pacientului și al economiei românești.
Cu stimă,
Dragos Damian, Preşedinte APMGR