Răspunsul este ”DA”
Studiile au dovedit că boala ficatului gras non-alcoolic poate fi ”ținută sub control” de o substanță numită ”indol”, care se găsește ȋn crucifere. Această substanță, chiar stă la baza unor medicamente și măsuri preventive pentru boala ficatului gras non-alcoolic.
Bazȃndu-se pe un studiu, pe care l-au făcut, cercetătorii americani au concluzionat, că alimentele ”capabile” de o creștere a producției de indol, sunt utile pentru a preveni boala ficatului gras non-alcoolic sau pot fi utilizate cu succes, dacă aceasta este deja instalată.
Boala ficatului gras non-alcoolic este de 7-10 ori mai des întâlnită la pacienții cu obezitate, iar obezitatea creează o stare de inflamație ȋn organism, ceea ce atrage după ea mai multe ”stricăciuni” la nivelul ficatului.
Bacteriile ”bune” din intestine (microbiota intestinală) au și ele efecte asupra leziunilor de la nivelul ficatului. Aceste bacteriile, pe lângă multe alte substanțe, produc și acest ”indol”, care are rol protectiv (exact mecanismul complex prin care acționează nu este cu totul înțeles – sunt necesare studii viitoare, care să dovedească acest lucru). De aceea, alimentele care produc o cantitate mare de indol, sau medicamentele care ȋl prezintă ȋn compoziția lui, pot fi folosite cu succes în boala ficatului gras non-alcoolic.
DE REȚINUT!!!
Prevenția și progresia bolii ficatului gras non-alcoolic depinde de alimentație, care să influențeze bacteriile ”bune” din intestine să producă indol sau alte substanțe/metaboliți, care să îmbunătățească funcțiile.
Referințe
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200207123746.htm
https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.31115
articol scris de Dr. Cătălina NECHIFOR – dietetician_nutriționist