Ce alimente ar trebui să eviți, dacă ai boala ficatului gras nonalcoolic?

Deoarece ficatul gras non-alcoolic este legat de dietă, făcând alegeri alimentare inteligente puteți preveni sau gestiona această afecțiune.

  • Zaharuri adăugate în exces: mâncați mai puțin zahăr!– reduceți consumul de dulciuri și citiți cu atenție etichetele produselor, deoarece sunt numeroase surse ascunse de zahăr. Și ”zaharurile naturale” pot reprezenta, de asemenea, o problemă, atunci când ați fost diagnostic cu boala ficatului gras. De exemplu, sucul de fructe, deși are numeroși nutrienți, are și multe calorii, iar majoritatea provin din zahăr. De aceea, în loc de sucul de fructe (la care folosiți mult mai multe fructe decât ați consuma în mod normal), optați pentru a consuma fructul întreg.
  • Carbohidrați simpli în exces: consumul unei cantități prea mari de alimente rafinate, conduce la creșterea nivelului de insulină și, ulterior, la rezistență la insulină și acumularea de mai multă grăsime în ficat. Un studiu din 2014 a arătat că o doar 6 zile în care s-a urmat o dietă săracă în carbohidrați, a condus la reducerea cantității de grăsime din ficat echivalentă cu 7 luni de dietă cu deficit caloric.

ATENȚIE!!  Este importantă și cantitatea de carbohidrați, dar și calitatea acestora!

                          LIMITAȚI            RECOMANDAT (consumați mai mult)
– pâinea albă;– pâine și paste din cereale integrale;
– paste albe;– orez sălbatic;
– prăjituri;– quinoa;
– zaharuri și siropuri; – ovăz;
– produse de patiserie.– cartofi dulci;
 – fasole, linte.
  • Proteine: dacă veți reduce carbohidrații, înseamnă că va trebui să aveți cantități mai mari de proteine și grăsimi incluse în mesele dumneavoastră. Recomandat e să aveți o dietă cât mai apropiată de dieta mediteraneană, care s-a dovedit că îmbunătățește simptomele ficatului gras și sensibilitatea la insulină (exemple de proteine, pe care puteți să le includeți în dietă: pui sau curcan, ouă, pește gras, linte, fasole, nuci, semințe, iaurt).
  • Antioxidanți:

Beta-caroten (”ajută” la formarea vitaminei A): cartofi dulci, morcovi, caise, broccoli

licopen : roși, sparanghel, portocale, pepene

vitamina C :  citrice, căpșune, conopidă, kiwi

vitamina E :  migdale, semințe, vegetale cu frunze verde închis, alune de pădure, avocado

Referințe

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934399002715

Articol scris de Dr. Cătălina NECHIFOR –  nutriționist-dietetician