Vindecarea de hepatita C va fi posibilă peste doi ani, potrivit cercetătorilor

sursa: agerpres.ro

Vindecarea de hepatita C, virus care în Spania afectează circa 800.000 de persoane şi care cauzează ciroză şi cancer de ficat, va fi o realitate peste doi ani, susţin cercetătorii, care au apreciat duminică drept „revoluţionare” progresele înregistrate în tratarea acestei boli, informează agenţia spaniolă de presă EFE.

Doctorul Jacob George, profesor de gastroenterologie şi hepatologie la Universitatea din Sydney (Australia) a abordat, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Taipei (Taiwan), rezultatele unui promiţător studiu în faza a II-a, publicat în The New England Journal of Medicine.

Pentru prima dată, s-a demonstrat posibilitatea ca hepatita C să poată fi vindecată, deoarece o nouă combinaţie de medicamente în curs de cercetare înlătură cu succes infecţia provocată de genotipul 1 al virusului hepatic C, mai greu de tratat, la pacienţii care nu răspund la tratamentul prealabil, a explicat Jacob George într-o conferinţă de presă.

Potrivit medicului, bolnavii în cazul cărora nu a fost eficient tratamentul cu PEG-interferon alfa şi ribavirina, au primit o combinaţie de doi agenţi antivirali (daclatasvir şi asunaprevir), ceea ce a eradicat virusul din sânge ‘la toţi pacienţii’ care au participat la studiu.

Jacob George s-a referit, de asemenea, la rezultatele ‘încurajatoare’ privind efectele secundare, care sunt ‘minore’, în niciun caz ‘serioase’, între care diareea moderată.

Şeful serviciului de hepatologie de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, Rafael Esteban, a semnalat pentru EFE că hepatita C genotip 1 este cea mai frecventă, mai greu de tratat şi principala cauză a cancerului hepatic şi a cirozei cronice, care, în multe cazuri, se încheie cu un trasplant.

În cazul a 80% dintre cei afectaţi, boala va deveni cronică, 20% vor dezvolta ciroza şi, dintre aceştia, 25% ar putea fi afectaţi de un cancer de ficat, a precizat doctorul Pei-Jer Chen de la Centrul de cercetare a hepatitei din cadrul Spitalului NTU (Taiwan National University) din Taipei.

În perioada 2005-2009, genotipul 1 al virusului hepatic C a cauzat în Spania 43.217 episoade de ciroză, 12.900 hepatocarcinoame, 1.632 trasplanturi şi 27.871 decese, adaugă sursa citată.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/sanatate/item/106977.html