În perioada 14-16 iunie s-a desfășurat la Tg. Mureș cel de-al XXXII-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.
Și în acest an, APAH-RO și-a trimis reprezentanți la acest eveniment important, pentru a afla noutățile în domeniu, de maxim interes pentru pacienții cu afecțiuni hepatice.
În primul rând, este de menționat numărul foarte mare de participanți înscriși – circa 1.000, ceea ce sugerează o dată în plus interesul suscitat de tematicile de gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă. Trebuie să remarcăm aportul speakerilor acestui congres, care au menținut un standard înalt al prezentărilor, majoritatea dintre ei ținând cont și de recomandarea de a lucra diapozitivele în limba engleză.
Lucrările congresului s-au desfășurat pe parcursul a trei zile:
În prima zi, 14 iunie, a avut loc cursul presimpozion în sesiune plenară, structurat pe mai multe paliere. Într-o primă parte, SRGH, în colaborare cu un colectiv de patru speakeri francezi (Marc Pocard, Thomas Aparicio, Jean Louis Legoux și Emmanuel Mitry) au trecut în revistă două capitole importante ale oncologiei digestive: cancerul colorectal și cel pancreatic.
În a doua parte, SRGH s-a bucurat de sprijinul EAGEN (care a deplasat la Tg. Mureș două dintre cele mai importante nume ale sale: Peter Malfertheiner si Petr Dite) pentru a trece în revistă câteva aspecte de oncologie digestivă și câteva aspecte legate de implicarea bacteriilor în patologia gastrointestinală.
Cele două conferințe incluse în cursul presimpozion au permis auditorilor să afle experiența deosebită a celor doi vorbitori aleși de SRGH în două domenii de prim interes ale hepatologiei actuale: „Hepatologia de transplant” – conf. dr. Liana Gheorghe, București; „Abordarea invazivă sau noninvazivă a fibrozei hepatice” – prof. dr. Mircea Grigorescu, Cluj.
Programul primei zile s-a încheiat cu un simpozion satelit al unuia dintre sponsorii majori ai congresului.
A doua zi, 15 iunie, lucrările congresului s-au desfășurat în sesiuni paralele, pe 4 sali.
Au avut loc 3 întâlniri cu experți, 15 sesiuni paralele, 1 state-of-the-art, 1 Presidential Lecture (speaker din Ungaria) și 7 simpozioane satelit; în
cursul zilei au avut loc și 2 sesiuni de vizionare a posterelor. De asemenea, s-au desfășurat și lucrările asistentelor, într-o sală aparte. Programul științific s-a încheiat cu un alt simpozion satelit al unuia dintre sponsorii majori ai congresului.
În utima zi a congresului s-au desfășurat de asemenea sesiuni paralele în 3 săli, acoperind 3 întâlniri cu experți, 7 sesiuni paralele, 2 state-of-the-art, 1 presidential lecture, 2 intervenții ale unor tineri gastroenterologi (la inițiativă președintelui SRGH) și 11 simpozioane satelit. De asemenea, a avut loc încă o sesiune de vizionare a posterelor. Asistentele au avut sesiuni comune cu medicii. Programul zilei s-a încheiat cu ceremonia de închidere (când a avut loc și nominalizarea celor 7 premii acordate lucrărilor de cercetare trimise ca postere) și ședința SRGH.
La aceste manifestări au participat speakeri din toate centrele universitare importante ale țării (București, Cluj, Iași, Timișoara, Tg. Mures). Manifestările organizate de firme au reprezentat ocazii în care speakerii au făcut up-date-uri pe diverse teme, la care s-a adaugat în finalul respectivei prezentări și aportul firmei organizatoare, care de cele mai multe ori a fost fie rezultate recente ale unor studii cu molecule originale, fie produse noi, fie un câmp nou de cercetare – de exemplu probioticele, scopul lor fiind de a aduce noutăți în fața auditoriului.