Romania in Cartea Recordurilor Guinness cu Ziua Mondiala a Hepatitei?

sursa: www.cmb.ro

Pe 28 iulie se serbează în fiecare an „Ziua Mondială a Hepatitei”. În România a picat cam prost anul acesta, fiind chiar cu o zi înainte de referendum. Însă, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a considerat că este foarte importantă soarta celor 2 milioane de români cu hepatita B și C și a ieșit în stradă militând în campania „Doar cinci secunde din viața ta, pentru drepturile tale!”

De altfel, 24 de tari din lumea intreaga au tras un semnal de alarma privind hepatitele cronice si depistarea lor cat mai devreme. Pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-a publicat tot cu aceasta ocazie un raport privind situatia hepatitelor la nivel global pe care il puteti consulta aici http://www.who.int/csr/disease/hepatitis/GHP_framework.pdf

Un program de screening, necesar

La nivel mondial, peste 350 de milioane de oameni sunt afectati de virusul hepatitic B (VHB) si peste 160 de milioane de oameni de virusul hepatitic C (VHC). Iar 5 milioane dintre persoanele cu VHC traiesc in Europa de vest. Mai mult, 80% din infectiile cu hepatita C se cronicizeaza, in conditiile in care boala este vindecabila. An de an se inregistreaza 350.000 de decese din cauza hepatitei C la nivel mondial si 500.000-700.000 de decese din cauza hepatitei B.

In Romania, aproximativ 2 milioane de bolnavi sufera de hepatita cronica B sau C. Mult, putin… Cert este ca hepatita poate afecta pe oricine, oricand! Din acest motiv, APAH-RO a organizat in Parcul Unirii din Bucuresti, dar si in alte locatii din tara campanii de informare. ‘Pacientii cu hepatita au dreptul la tratament indiferent unde traiesc! Pacientii cu hepatita nu trebuie sa fie discriminati! Autoritatile trebuie sa ia masuri pentru ca aceasta boala sa fie tratata ca o problema de sanatate publica’, a precizat Marinela Debu, presedintele APAH-RO. Pe 31 iulie s-a incheiat o campanie care si-a propus testarea hepatitei B si C, iar in august-septembrie se va desfasura o alta numai pe hepatita C. Insa aceste campanii sunt facute cu sprijinul companiilor farmaceutice. ‘Autoritatile fac prea putin. E necesar sa avem programe de screening pentru persoanele aflate la risc, pentru familiile celor care stiu ca au deja o forma de hepatita cronica virala. E necesar sa incurajam femeile care isi doresc un copil sa se testeze, daca este posibil chiar inainte de a ramane insarcinate. Statisticile sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste prevalenta, dar inca numarul celor depistati este destul de scazut. Pe fondul situatiei economice tot mai grea din tara, problema costului analizelor este in mod clar un impediment in calea unei depistari precoce a afectiunii si a urmaririi corespunzatoare a acesteia’, a declarat Marinela Debu.Potrivit conf. dr. Florin Caruntu, sef sectie la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala, avem o prevalenta a infectiei cu virus C foarte cresscuta de 3,23% comparativ cu 0,5% – 1% cat este media europeana.

Teste rapide de depistare la medicul de familie

‘La nivelul medicilor de familie au fost si cateva initiative laudabile – teste rapide de depistare a hepatitelor B si C in anumite zone ale tarii unde prevalenta era foarte mare’, a declarat conf. dr. Florin Caruntu. Si chiar daca in Romania timpul de la depistarea hepatitei pana la trimiterea pacientilor catre specialisti este foarte scurt comparativ cu SUA unde poate fi de 6 luni-un an, mai sunt alte aspecte care trebuie rezolvate. ‘Accesul la tratamentul pentru hepatitele cronice e liber si accesul la depistare si diagnostic, stam bine. Ne luptam insa cu mentalitatea unor pacienti care refuza sa faca tratament si a unor medici, in special medici de familie. Aici trebuie sa lucram in continuare’, a punctat conf. Caruntu. In opinia specialistului, ‘ar trebui facut un efort mai mare de educatie medicala asupra populatiei si de convingere a doctorilor, care stiu aceste lucruri, dar le aplica mai greu. ‘E important sa incurajam adultii sa se testeze pentru hepatite si, pentru a preveni o infectie viitoare cu virusul hepatitic B, sa se vaccineze’, a spus si Marinela Debu.
Desi in cazul hepatitei B vaccinarea este obligatorie la nastere si din acest motiv, numarul cazurilor prin transmitere verticala mama-fata scazut, specialistii inca se mai confrunta cu un numar mare de tineri, cu varste de 20 ani care s-au infectat cu acest virus.

In Cartea Recordurilor Guinness…

La initiativa WHA – World Hepatitis Alliance WHA (Alianta Mondiala pentru Hepatita), evenimentele desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor s-au concentrat pe incercarea de a intra in Cartea Recordurilor, adunand cat mai multe persoane care sa atraga atentia ca hepatita poate fi mai aproape decat constientizeaza fiecare dintre noi. Sambata, intre orele 17.00 si 19.00, in Parcul Unirii din Bucuresti, s-au oprit 106 romani timp de un minut, aratand astfel ca le pasa de semenii lor aflati in suferinta, si indemnandu-i pe ceilalti sa se testeze. O viata salvata print-un gest timp de cinci secunde! Gestul nu era greu de facut, dar lumea se lasa greu convinsa. Trecatorii trebuia potrivit proverbului japonez: ‘Nu vad, nu aud, nu vorbesc’ despre acest ‘rau’, sa-si puna mainile la ochi, la urechi, la gura si apoi sa strige: testeaza-te! Patru grupe: doua cu cate 25 oameni si doua cu cate 28 de oameni, au facut asta in Bucuresti si in Cluj. ‘Poate nu am fost multi, dar important este ca am reusit sa mobilizam oameni aflati la o simpla plimbare prin parcurile din cele doua locatii in care au avut loc evenimentele de sincronizare, Cluj si Bucuresti, sa-si aloce cateva minute din timpul lor, pentru o cauza umanitara pana la urma. Vocea fiecaruia inseamna mult. Le multumim tuturor celor care au inteles acest lucru si ni s-au alaturat’, a declarat Marinela Debu. Ramane de vazut daca Romania reuseste sa intre in Cartea Recordurilor, avand in vedere numarul participantilor la campanie…

Autor: Alexandra Mănăilă

  http://www.cmb.ro/stire.php?id=910