28 IULIE 2012. O viaţă salvată print-un gest timp de cinci secunde! GALERIE FOTO

Ziua Mondială a Hepatitei (28 iulie) a fost marcată şi în România prin acţiuni de informare şi sensibilizare în întreaga ţară, organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu reprezentanți ai autorităților  locale și naționale, precum și cu sprijin privat.

La iniţiativa WHA – World Hepatitis Alliance WHA (Alianţa Mondială pentru Hepatită), punctul central al evenimentelor desfăşurate cu această ocazie s-a concentrat pe manifestările prin care s-a încercat intrarea în Cartea Recordurilor, adunând cât mai multe persoane care să atragă atenţia că hepatita poate fi mai aproape decât conştientizează fiecare dintre noi, ducând mai departe mesajul adaptat după un cunoscut proverb japonez: „Nu văd, nu aud, nu vorbesc” despre acest „rău”, cum este boala hepatică.

Astfel, s-au alăturat voluntarilor APAH-RO zeci de clujeni şi peste o sută de bucureşteni, arătând că le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă, dar şi pentru a-i îndemna pe ceilalţi să se testeze. „Poate nu am fost mulţi, dar important este că am reuşit să mobilizăm oameni aflaţi la o simplă plimbare prin parcurile din cele două locaţii în care au avut loc evenimentele de sincronizare, Cluj şi Bucureşti, să-şi aloce câteva minute din timpul lor, pentru o cauză umanitară până la urmă. Spunem asta pentru că gestul lor, preţ de cinci secunde, poate salva o viaţă. O persoană care află din timp că are ficatul bolnav se poate trata. Aşa arată şi statisticile. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul celor care se prezintă la medic în stadii avansate ale bolii, precum ciroza sau cancerul la ficat. Aşadar, vocea fiecăruia înseamnă mult. Le mulțumim tuturor celor care au înțeles acest lucru și ni s-au alăturat”, a declarat preşedinţa APAH-RO, Marinela Debu.

Acţiunile APAH-RO din 28 iulie, prin sincronizări la Bucureşti (în Parcul Unirii) şi la Cluj (Piaţa Unirii), precum și prin transmiterea mesajelor campaniei către populație, prin distribuirea de materiale informative, fac parte dintr-un proiect al Alianţei Mondiale pe Hepatite, în care România a intrat alături de alte 23 de ţări din întreaga lume, într-un efort comun pentru a diminua cât mai mult lista victimelor virusurilor hepatice.

Pentru că:
 „Hepatita e mai aproape decât crezi! Cunoaște-o! Confrunt-o! Și tu ai putea fii una dintre cele 12 persoane afectate de un virus hepatitic. Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!”

Acțiuni realizate cu sprijinul:
Primăria București, BGS, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”,
Janssen Romania, Roche, BMS, Abbott, MSD (“Impreuna pentru viata, sanatate prin cunoastere” ), Zenyth Pharmaceuticals , Apemin Zizin, Rotary Bucuresti, KOL Medical Media

FOTO: arhiva APAH-RO