România are nevoie de un program naţional pentru tratarea hepatitelor de tip B şi C

sursa: medicalmanager.ro

Pentru tratarea hepatitelor de tip B şi C este nevoie de un program naţional în care să fie testate în primul rând categoriile de risc, a declarat, dr. Adriana Moţoc, medic specialist în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Boli Tropicale „Victor Babeş” din Bucureşti, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România APAH-RO.

Hepatita nu-ţi dă nici un fel de simptome, dar din păcate în aceste boli simptomele apar în stadiul de complicaţii. Tot efortul nostru este să diagnosticăm şi să tratăm pacienţii înainte ca ei să ajungă să simtă boala”, a mai spus dr. Adriana Moţoc.

Sursa citată a adăugat că în perioada 2005-2012 numărul pacienţilor a crescut treptat şi anual la Spitalul de Boli Infecţioase şi Boli Tropicale „Victor Babeş” s-au prezentat între 4.200 şi 4.500 de pacienţi numai cu hepatite virale, fără a vorbi şi de alte boli hepatice. Dintre aceştia, beneficiază de tratament câteva sute, pentru că există între 200 şi 300 cu hepatită de tip C şi cam tot atâţia cu hepatită de tip B.

„Dacă se vor lua măsuri şi dacă vom face decidenţii să privească această problemă ca pe o problemă naţională şi vom avea un program coerent de depistare şi tratare a acestor pacienţi, cu siguranţă peste câţiva ani, zeci de ani, vom putea vorbi despre cazuri izolate de hepatită de tip B şi de tip C. Nu ştiu de ce este ignorată la nivel de decidenţi problema toxicomanilor, a consumului de etnobotanice. Aceşti oameni trebuie ajutaţi să scape de toxicomanie, trebuie consiliaţi în centre speciale, trataţi. Nu uitaţi că merg liberi pe stradă, merg la stomatolog, la manichiură, pedichiură, fac sex neprotejat şi pot disemina această infecţie şi celor care nu sunt toxicomani. Fiecare persoană din România este expusă riscului de a se infecta dacă nu vom lua nişte măsuri foarte riguroase pentru depistarea acestor boli infecţioase şi tratarea lor”, a avertizat dr. Adriana Moţoc. Şi invitaţii de peste hotare prezenţi la conferinţă au precizat că măsurile trebuie luate înainte ca boala să nu mai poată fi tratată.

Achim Kautz din Germania, reprezentant ELPA, a precizat că mulţi pacienţi nediagnosticaţi la timp ajung la ciroză sau cancer. Conform datelor existente la nivel european, trebuie acţionat acum pentru depistarea şi tratarea acestor boli.

„Aveţi doctori foarte buni în România, aveţi organizaţii ale pacienţilor foarte bune, primiţi sprijin din partea OMS, a Alianţei Mondiale a Hepatitei, la care se adaugă experienţa altor ţări, de aceea se aşteaptă acum acţiuni din partea României”, a precizat Achim Kautz.

Felipe Fouto din Marea Britanie, reprezentant al Alianţei Mondiale a Hepatitei WHA, a declarat că hepatita este întâlnită peste tot, la nivel mondial fiind afectate de virusul hepatitei B şi C peste 500 de milioane de persoane.

„Foarte multe persoane nu ştiu cum se pot infecta, nu ştiu cum se pot trata, de aceea Alianţa Mondială a Hepatitei încearcă să organizeze campanii la nivel mondial pentru a disemina informaţiile despre hepatită. Problema hepatitei a fost ignorată prea multă vreme, dar acum trebuie să trecem la acţiune”, a subliniat reprezentantul WHA.

Subiectele discutate la Conferinţa Naţională a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, la care pe lângă medici au participat şi pacienţi, s-au referit la drepturile pacienţilor, prevenirea infectării cu virusul hepatic, ciroza hepatică, alimentaţia pacientului cu hepatită cronică, importanţa medicului în lupta pacientului pentru însănătoşire.

http://www.medicalmanager.ro/articol.php?id=12923

PE ACEEAȘI TEMĂ:

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=ultima_ora&p=ultora_local&s_id=119243

http://www.ziarul21.ro/new/index.php/actualitate/sntate/10639-apah-ro-la-a-patra-ediie-a-conferinei-naionale-a-pacienilor-cu-afeciuni-hepatice-din-romania-

http://www.actualitati.net/extern/329333

http://www.agoramedia.ro/index.php/actualitate/item/522-marginean-si-botezan-isi-pun-sperante-in-brasov

http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=77805

http://www.mytex.ro/stiri-brasov/brasov-ong-uri-internationale-in-vizita-la-spitale_329745.php

http://www.newsar.ro/stiri-locale/conferinta-nationala-a-asociatiei-pacientilor-cu-afectiuni-hepatice-la-cea-de-a-patra-editie#.UI14hYbRxec

http://www.presaonline.com/stiri/stiri-locale/conferinta-asociatiei-pacientilor-cu-afectiuni-hepatice-1999932.html

http://www.ziarelive.ro/stiri/conferinta-nationala-despre-hepatite-la-brasov-eveniment.html

http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/conferinta-nationala-despre-hepatite-la-brasov.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+bvtaufeed+%28Ultimele+%C5%9Etiri++-+Bra%C5%9Fovul+T%C4%83u%29

http://lideruldeopinie.ro/81696/conferinta-asociatiei-pacientilor-cu-afectiuni-hepatice