IAȘI. Școala de Vară de Gastroenterologie

Sub egida Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași și a Societății Romane de Oncologie Digestivă, la Iași s-a organizat Școala de Vară de Gastroenterologie. Cu acest prilej, specialiștii au ținut să tragă un semnal de alarmă cu privire la creșterea îngrijorătoare a mortalității în rândul pacienților diagnosticați cu cancer hepatic. În unanimitate, s-a subliniat importanța unui program național de screening pentru depistarea hepatitei. Pe de altă parte, s-a atras atenția că sunt și mulți părinți care refuză pur și simplu vaccinarea copiilor pentru prevenirea hepatitei B. 

Medicii gastroenterologi doresc să îmbunătățească colaborarea cu specialiștii oncologi, pentru o abordare calitativa a cancerului hepatic. Tratamentele pentru bolnavi sunt extrem de costisitoare, iar prevenția presupune costuri mult mai mici și vieți pierdute mai puține.

„Nu exista zi de la Dumnezeu în care să nu pun un diagnostic de cancer de esofag, pancreas sau ficat. Bolnavul vine la noi, iar în 24 de ore, are deja pus un diagnostic de cancer hepatic. După acest moment nu mai știm nimic de pacient. Îi sunt recomandate proceduri de chimioterapie, iar de aici începe lungul șir de chinuri. Nu există suficienți oncologi care să monitorizeze toți bolnavii de cancer. Este necesară o subspecializare de oncologie pentru rezidenți. Un program de screening ar reduce cu mult numărul de pacienți diagnosticați cu cancer hepatic", a precizat prof. dr. Carol Stanciu, președintele Societăți Române de Gastroenterologie și Hepatologie.

Sursa: http://www.bzi.ro/medicii-gastroenterologi-trag-un-semnal-de-alarma-foto-379660  

NOTĂ:

APAH-RO a participat la acest evenimnet, prin prezența președintelui APAH-RO, Marinela Debu, și a președintelui APAH-Ro IAȘI, Galia Eremia (foto)