Scurtă istorie a hepatitei B şi a vaccinului antihepatitic B
Deşi hepatita este cunoscută de secole, nimeni nu a ştiut care e cauza până în anii ’40, când doctorii au început să suspecteze că responsabil pentru această afecţiune hepatică era un virus transportat prin sângele uman. Primul pas în descoperirea virusului hepatic B a fost făcut în 1963, când dr. Baruch Samuel Blumberg şi colegii săi au identificat o proteină (“antigenul Australia”), care a avut o reacţie neobişnuită la anticorpii pacienţilor care fuseseră supuşi la transfuzii de sânge. Asocierea antigenului şi infecţia hepatică a fost făcută 3 ani mai târziu, iar specialiştii au înţeles că pentru a reduce riscul infecţiei cu hepatită B trebuie să testeze sângele înainte de transfuzii.
Laureat cu Nobel, ales in Galeria Celebritatilor
Profesorul doctor Baruch Samuel Blumberg a fost răsplatit, în 1976, cu Premiul Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B. În plus, în 1993, profesorul Blumberg şi coinventaroul Irvin Millman au fost aleşi să se alăture inventatorilor din Galeria Celebrităţilor pentru inventarea vaccinului împotriva viruslui hepatitei B şi a testului care poate diagnostica acest tip de hepatită.
Acum, el este profesor în medicină şi antropologie la Universitatea din Pennsylvania-Philadelphia. A fost director al Institutului de Astrobiologie al NASA şi cercetător principal în cadrul diviziei NASA de Biologie Spaţiala Fundamentală. Cercetările sale se extind pe mai multe domenii: cercetare clinică, epidemiologie, virologie, gentică şi antropologie.
Descoperirea medicului a unui antigen care provoacă anticorpi împotriva hepatitei B a dus la dezvoltarea de către alţi cercetători de succes a unui vaccin împotriva bolii. Pentru munca lor de cercetare privind originea şi răspândirea bolilor infecţioase virale, Blumber a împărţit Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, primit în anul 1976, cu D. Carleton Gajdusek.
La începutul anilor 1960, Blumberg a examinat probe de sânge de la indivizi din populaţii diverse, în încercarea de a stabili de ce membrii diferitelor grupuri etnice şi naţionale variază mult în răspunsurile lor şi susceptibilitatea la boli. În 1963, el a descoperit în serul sanguin al unui indigen australian un antigen, mai târziu (1967) determinat ca parte a unui virus care cauzează hepatita B, forma cea mai severă de hepatită.
*****
Date biografice:
Baruch Samuel Blumberg s-a născut în 28 iulie 1925, în SUA, New York. Împreună cu soţia sa, Jean Liebesman Blumberg (artist plastic) are patru copii. Este autorul a mai multor cărţi:
1972 – Australia Antigen and Hepatitis (Antigenul Australia şi hepatitele)
1993 – Iron and Your Heart: The Newly Discovered Health Risks of Excess Iron, and How You Can Beat Them (coautor Randall B. Lauffer) (Fierul şi inima ta: riscurile excesului de fier şi cum pot fi ele combătute)
2000 – Hepatitis B and the Prevention of Cancer of the Liver (Hepatita B şi prevenirea cancerului de ficat)
2002 – Hepatitis B: The Hunt for a Killer Virus (Hepatita B: Vânătoarea unui virus ucigaş)
2003 – Hepatitis B: The Virus, the Disease and the Vaccine (Hepatita B:Virus, afecţiune, vaccinare. Coautori: Toby K. Eisenstein şi Irving Millman)
*****
Inventatorul vaccinului contra hepatitei a fost numit membru de onoare al Academiei Române
Savantul american Baruch Samuel Blumberg, premiat cu Nobelul pentru medicină după ce a descoperit antigenul care generează răspunsul imun pentru virusul hepatitei B şi a realizat primul vaccin împotriva hepatitei, a fost numit membru de onoare al Academiei Române.
Însemnele de membru de onoare i-au fost acordate de academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, pe 23 martie 2010, în cadrul unei ceremonii dedicate şi altor două personalităţi de prestigiu internaţional. Este vorba despre profesorul Richard A. Lerner, director din 1986 al celui mai mare institut privat de cercetări biomedicale non-profit din SUA (Institutul de Cercetări Scripps din California), şi profesorul Raymond Allen Dwek, şef al Departamentului de Biochimie al Universităţii şi director al Institutului de Glicobiologie din Oxford, care au primit diploma „Honoris Causa” a Academiei Române.
Richard Lerner a inventat anticorpi catalitici şi, prin descoperirea anticorpilor combinatorii, a pus bazele medicamentului Humira, folosit în tratamentul artritei reumatoide.
Raymond Allen Dwek, membru al Societăţi Regale din Marea Britanie, a pus bazele glicobiologiei moderne, disciplină care studiază glucidele şi structurile biomoleculare în care acestea sunt integrate. Cercetările sale stau la baza unor medicamente pentru tratamentul unor maladii severe induse de dezordini ale procesării glucidelor.
Cei trei savanţi au fost invitaţi, în aceeaşi zi, la simpozionul „Chemistry and Life” (Chimie şi viaţă), pentru a vorbi despre virusul hepatitei B, despre noua imunochimie şi despre brandul Oxford.
Lasă un răspuns