sursa: AGERPRESS
Hepatita afectează în continuare foarte multe persoane, prevalenţa în România pentru hepatita cu virus C fiind de aproximativ de 3,23% (700.000 – 800.000), iar cu virusul B aproximativ 4% (peste un milion de persoane afectate), a declarat, miercuri, conf. dr. Florin Căruntu de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Acesta a adăugat că dintre cei afectaţi un număr mic de persoane sunt diagnosticate şi tratate.
Potrivit medicului, este necesar să fie testate în mod deosebit persoanele cu risc crescut de infecţie, cele care au suferit transfuzii înainte de 1990, cei cu multiple internări şi tratamente, cu boli sexuale, cu parteneri multipli, cei care au în familie pe cineva infectat, cei născuţi din mame cu infecţie şi cei care au fost infectaţi înainte de introducerea vaccinării împotriva hepatitei B.
Conf. dr. Florin Căruntu a atras atenţia asupra unei noi categorii cu risc major – consumatorii de droguri injectabile, al căror număr este în creştere, la care se adaugă cei care îşi fac piercing sau care au parteneri multipli sexuali.
Medicii de familie au primit teste rapide pentru zonele unde prevalenţa este foarte mare, dar tratamentul şi diagnosticul precis trebuie pus de medicul specialist, după cum a accentuat medicul.
El a evidenţiat că accesul la tratament este liber, dar a atras atenţia că mai este de luptat cu mentalitatea pacienţilor, mulţi refuzând să facă tratamentul, dar chiar şi cu mentalitatea unor medici.
Acesta a reliefat că hepatita C este o boală vindecabilă, hepatita B într-o măsură mai mică, dar poate fi ţinută sub control.
La rândul său, Sofia Cialîcu de la Secretariatul Comisiei de specialitate a CNAS a spus că a scăzut numărul celor afectaţi aflaţi pe listele de aşteptare pentru tratament.
Dacă în 2009 pe listele de aşteptare erau 5.915 pacienţi cu virus C şi 1.395 cu virus B, în iunie 2012 numărul pacienţilor cu virus C era de 1.232 şi cu virus B – 1.019, a subliniat Sofia Cialîcu, adăugând însă că sunt case de asigurări judeţene care nu trimit dosare pentru aprobare pentru tratament motivând că nu au bani, mai ales cele din zona Moldovei.
În perioada ianuarie – decembrie 2011, Comisia a procesat 19.725 de dosare, dintre care aproximativ 10% nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru tratament.
Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), a spus că, din păcate, este o mare discrepanţă în ceea ce priveşte accesul la tratament, iar pacienţii sunt discriminaţi.
Aceasta a anunţat că, pe 28 iulie, cu prilejul Zilei Mondiale a Hepatitei, în Parcul Unirii din Bucureşti, la intrarea dinspre fântâni, sunt invitaţi cât mai mulţi oameni pentru a se atrage atenţia asupra pericolului hepatitei, dar şi pentru a intra în Cartea Recordurilor, alături de alte asociaţii de pacienţi din lume.
„Cea mai mare problemă a bolnavilor de hepatită este accesul la tratament, un aspect care poate fi privit din două perspective. În primul rând, pacienţii români nu au acces la tratamente de nouă generaţie care le-ar spori şansele de supravieţuire şi le-ar îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii. Un tratament nou ar fi tripla terapie, care creşte cu 25% şansele de vindecare ale pacienţilor, dar mai sunt şi alte medicamente care sunt disponibile pacienţilor europeni din 2007, în timp ce în România încă nu se află pe listele medicamentelor compensate”, susţine Cristian Luţan de la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
PE ACEEAȘI TEMĂ:
Listele si durata de asteptare in solutionarea dosarelor pe hepatita C s-au diminuat in ultimul an
paginamedicala.ro
O problema indelung dezbatuta este cea a listelor de asteptare pe diverse patologii de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Se pare ca in cazul hepatitei C, lista s-a diminuat foarte mult comparativ cu anul 2009. Pe atunci, 5.915 pacienti erau in asteptare pentru tratament. In iunie 2012, lista a ajuns la 1.232 de pacienti. In plus, sustine Sofia Cealicu de la secretariatul Comisiei de Specialitate din CNAS, perioada de asteptare intre momentul in care bolnavii depun dosarul si cel in care primesc tratamentul corespunzator bolii s-a scurtat si ea, de la doi ani la doar cateva luni.
Continuare: http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Listele-si-durata-de-asteptare-in-solutionarea-dosarelor-pe-hepatita-C-s-au-diminuat-in-ultimul-an_17296/
Peste 2.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru tratamentele hepatitelor B şi C
monitorulsv.ro
Peste 2.000 de persoane sunt, în 2012, pe lista de aşteptare pentru tratamentele hepatitelor B şi C, cu 5.000 mai puţini decât în 2009, însă multe dosare sunt rezolvate cu întârziere, din cauza caselor de asigurări de sănătătate judeţene, care amână expedierea actelor chiar şi cu doi ani.
„În mai 2009, aveam pe liste 5.915 pacienţi pentru tratamentul hepatitei C şi 1.395 pentru tratamentul hepatitei B. În 2012, avem 1.232 de pacienţi pentru tratamentul hepatitei C şi 1.019 pentru cel al hepatitei B. Din păcate, multe case de asigurări de sănătate întârzie trimiterea dosarelor medicale. Este vorba despre cele din Galaţi, Brăila, Buzău, parţial şi Iaşi”, a declarat, miercuri, Sofia Cialîcu, de la secretariatul Comisei de specialitate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Continuare: http://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora/2012-07-25/Peste-2000-de-persoane-pe-lista-de-asteptare-pentru-tratamentele-hepatitelor-B-si-C
28 iulie – Ziua Mondială a Hepatitei
ziarul21.ro
În toată lumea, data de 28 iulie reprezintă Ziua Mondială a Hepatitei. De la înfiinţarea APAH-RO Cluj, această zi a fost marcată prin diferite activităţi stradale la care au participat numeroşi voluntari. În acest an, în 28 iulie orele 11.30, România, alături de alte ţări din lume, va încerca să intre în Cartea Recordurilor.
Continuare: http://www.ziarul21.ro/new/index.php/actualitate/sntate/10018-28-iulie-ziua-mondial-a-hepatitei