Bolile infecţioase, o piatră de încercare pentru societatea modernă

Pe plan mondial, în ultimul deceniu, bolile infecţioase au devenit adevărate pietre de încercare pentru societatea modernă, din cauza infecţiilor emergente (SARS, gripa aviară, gripa AH1N1, febre hemoragice, borrelioze, parazitoze sistemice etc.), a subliniat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu prilejul Zilelor Ştiinţifice ale Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş’”.
El a adăugat că impactul negativ al bolilor infecţioase este amplificat de catastrofele naturale co-existente (încălzirea globală, cutremure, tsunami etc.) şi a subliniat importanţa vaccinării.
„Am avut o surpriză recentă cu rujeola, pentru că s-a lăsat mai moale cu vaccinarea, au fost decese la copii, asta pentru că părinţii nu au mai dorit să-şi vaccineze copiii.Tusea convulsivă a reapărut şi ea în California. Oamenii nu vor să se vaccineze. Pandemia cu A/H1N1 a dus la 463.300 de decese. Din cauza numărului mare de călătorii, din cauza mutaţiilor genetice, dar şi a rezistenţei la anumite tratamente, nu ştim niciodată când poate izbucni o nouă pandemie. Este mai bine să fim pregătiţi decât să fim luaţi prin surprindere. De exemplu, în 1979 variola a fost prima boală eradică. Apoi oamenii nu au mai vrut să se vaccineze, iar în 1995 variola a făcut multiple victim”, a spus profesorul Adrian Streinu Cercel.
El a adăugat că în prezent avem un „pool de pacienţi” infectaţi cu HIV, dar şi cu hepatita C.
„Avem un pool de 20.000 de pacienţi care se droghează la seringă, acesta reprezintă o problemă pentru sănătatea publică”, a mai spus profesorul Streinu Cercel.

Tema reuniunii ştiinţifice a Institutului Balș din acest an este „Încotro bolile infecţioase” şi reuneşte specialişti din domeniu din toată ţara.

Preluare AGERPRES din data de 10 noiembrie
http://www.agerpres.ro/media/index.php/sanatate/item/91046-Bolile-infectioase-o-piatra-de-incercare-pentru-societatea-moderna.html