S-a înființat Alianţa Pacienţilor Cronici din România – APCR, al cărei membru fondator este și APAH-RO

Peste 3,5 milioane de pacienţi cu boli cronice din România, prin organizaţiile care-i reprezintă, s-au reunit în

Alianţa Pacienţilor Cronici din România – APCR

Cinci organizaţii de pacienţi cu afecţiuni cronice – diabet, hepatită, hemofilie, cancer, boli autoimune – au pus bazele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), care reprezintă astfel peste 3,5 milioane de persoane în suferinţă.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 5.11.2011, la Braşov, adunarea generală fiind legal constituită în prezenţa majorităţii reprezentanţilor delegaţi de organizaţii, ca membri fondatori:

  • Fundația „Speranța Diabeticilor” (SPERDIAB),
  • Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO),
  • Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR),
  • Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC),
  • Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA)

Preşedinţia APCR va fi asigurată de Cezar Irimia (totodată preşedintele FABC), ales în unanimitate pentru primul mandat.

Înfiinţarea Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR) vine în întâmpinarea dorinţei comune a membrilor săi de a constitui un organism unitar, cu menirea de a ajuta în mod real pacienţii cu afecţiuni cronice din toată ţara, astfel că urmează ca, pe lângă patologiile enumerate, să fie acoperită în curând toată gama de boli cronice.

„Este momentul să ne mobilizăm şi să arătăm celor care au crezut că ne pot înlătura printr-un simplu gest că putem să ne organizăm, astfel încât să ne cerem cu toată puterea dreptul la viaţă. Cu toţii ne lovim de indiferenţa şi cinismul autorităţilor, care nu de puţine ori adoptă măsuri absurde, ce contravin intereselor pacienţilor. În actualul context al sistemului de sănătate, APCR îşi propune ca obiectiv imediat remedierea acestei situaţii, împreună cu factorii implicaţi, la nivel central şi local. Considerăm că putem pune piatra de temelie pentru reformele în sistemul de sănătate care să schimbe felul în care suntem trataţi, pentru a lăsa celor care ne urmează şansa la un tratament corect şi demn. Nu mai lăsăm pe nimeni să ne încalce drepturile şi să manifeste lipsă de respect faţă de pacient. Este timpul să ne recuperăm DEMNITATEA pierdută! Asta îşi doreşte APCR. Dumnezeu să ne ajute!”, este mesajul preşedintelui APCR, Cezar Irimia.

Cu excepţia Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), membrii fondatori ai APCR s-au regrupat după ce au decis, cu două luni în urmă, să nu mai facă parte din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).