De importanță majoră… Spălarea corectă a mâinilor

Igiena: Un set de proceduri și comportamente ce previn imprăștierea bolilor și mențin starea de sănătate. Igiena înseamna profilaxie și nu terapie.
Dezinfecția: Inactivarea sau uciderea microorganismelor rezultând imposibilitatea de a mai cauza infectare

Dezinfecția igienică a mâinilor
Fără îndoială, din punct de vedere științific, mâinile au un rol major în răspândirea microorganismelor și a bolilor. Studiile de biologie moleculară au arătat că germenii se pot transmite prin strângerea mâinii și pot fi detectați chiar după câteva strângeri de mână succesive.

Spălarea igienică a mâinilor
În general, spălarea mâinilor se face înainte și după pauze (de ex. cea de masă), după folosirea toaletei, după contactul cu zone contaminate sau alimente/materii prime și, de asemenea, după suflarea nasului. Procedura comuna constă în clătirea cu un dezinfectant de mâini, alcoolic, timp de 30 de secunde. Este preferabilă folosirea unei soluții alcoolice preparată în așa fel încât timpul de evaporare de pe mâini să fie de cel puțin 30 de secunde. Persoanele ce prezintă răni deschise trebuie să-și aplice un bandaj hidrofug în așa fel încât să poată fi dezinfectată suprafața de piele rămasă. Datorită numărului mare de microorganisme ce se găsesc pe mâini și, de asemenea, datorită faptului că mâinile intră în contact cu suprafețe ce trebuie să fie sterile, dezinfecția igienică a mâinilor este cea mai importantă măsură de a reduce încărcătura microbiană.

Direcția de Sănătate Publică Brașov – Compartimentul de evaluare și promovarea sănătății ne-a oferit câteva ilustrații în acest sens.