Ingrediente
- 4 bucăți de somon file;
- 1 dovlecel mediu – tăiat în rondele subțiri și acestea în jumătăți;
- 1 ceapă;
- 1 cutie de roșii tocate;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 1-2 căței de usturoi;
- ¼ de cană de busuioc proaspăt tocat sau 1-2 lingurițe de busuioc uscat;
- ¼ de linguriță de sare și de piper.
Mod de preparare
În prima etapă uscați somonul (tamponați-l cu prosoape de hârtie)și apoi rumeniți-l în tigaie (3-4 minute pe fiecare parte). Se așează somonul pe o farfurie și folosiți tigaia pentru a face sosul. Se adaugă în cele 2 linguri de ulei de măsline ceapa și dovlecelul și se gătesc aproximativ 3 minute, până se înmoaie (la foc mic). Se adaugă usturoiul (tăiat/zdrobit – nu întreg), sarea, piperul (jumătate din cantitate putea fi adăugată peste somon). După 5 minute, se adugă și somonul și se acoperă de sosul obținut. Se servește cu busuioc proaspăt tocat.
- Usturoiul – susține sănătatea ficatului: protejează ficatul de toxine, reduce acumularea de grăsime în ficat, protejează împotriva cancerului de ficat. IMPORTANT! Nu trebuie folosit întreg, deoarece își pierde din proprietăți. De asemenea, adăugarea unui aliment puțin acid (ex.zeamă de lămâie), îi scade din proprietăți.
- Ulei de măsline – are numeroase efecte protectoare asupra sănătății ficatului. Datorită cantităților mari de grăsimi mononesaturate/sănătoase (în special anumiți compuși fenolici și acidul oleic), participă la activarea diferitelor căi de semnalizare în hepatocite (celulele ficatului), care permit prevenirea și rezolvarea leziunilor hepatice.
- Somon – deși este un pește gras. ajută la împiedicarea apriției ficatului gras, datorită acizilor grași omega-3, care reduc inflamația și scad nivelul de grăsime de la nivelul ficatului (poate fi considerat și o sursă proteică foarte bună, ce vă ajută să evitați să consumați găsimi, piele din carnea de pasăre, vită, porc).