Pentru a menține sănătatea ficatului, dar și în cazul în care există, deja, un diagnostic de ”ficat gras” (afectare frecventă a ficatului) se recomandă, printre altele, consumul de grăsimi sănătoase, de legume și leguminoase.
Iată o rețetă, care combină toate aceste alimente : Salata cu fasole albă și avocado este o rețetă simplă și ușor de făcut, în care regăsim toate aceste alimente.
Ingrediente
- 2 căni de salată mixtă;
- ¾ de cană de legume la alegere (castraveți, roșii – chiar dacă sunt fructe, toată lumea le încadrează în categoria ”legume”);
- 1/3 de cană de fasole albă (din conservă, dar clătită și stoarsă/scursă bine);
- ½ de avocado tăiat cubulețe;
- 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin;
- Sare și piper după gust (+/- usturoi)
Modalitate de preparare
- Într-un castron mare se amestecă salata cu legumele, fasolea și avocado. Se adaugă uleiul, sarea (maxim ¼ de linguriță) și piperul. Puteți adăuga și usturoi, dacă vă place gustul și nu aveți nici o problemă în a-l consuma (are beneficii pentru ficat).
- Fasolea = bogată în fibre alimentare, care susțin un microbiom sănătos (”bacteriile bune” din intestin), iar acesta este strâns legat de îmbunătățirea sănătății ficatului. Este indicat ca fasolea să fie folosită ca sursă de proteine vegetale și fibre alimentare, o dată pentru că asigură o stare de saturație pentru un timp mai îndelungat și, în al doilea rând, pentru că ajută ficatul.
- Salata mixtă poate conține și spanac, rucola – contribuie la eliminarea metalelor grele din organism și, în acest fel, la detoxifierea ficatului.
- Avocado – conține acele grăsimi ”sănătoase”, care ar trebui consumate în defavoarea celor saturate/nesănătoase. Avocado este o sursă bună și de acid folic (½ de avocado asigură 20% din necesarul zilnic de acid folic), iar folatul este asociat cu scăderea riscului de cancer hepatic (cancer al ficatului).
- Ulei de măsline – are numeroase efecte protectoare asupra sănătății ficatului. Datorită cantităților mari de grăsimi mononesaturate/sănătoase (în special anumiți compuși fenolici și acidul oleic), participă la activarea diferitelor căi de semnalizare în hepatocite (celulele ficatului), care permit prevenirea și rezolvarea leziunilor hepatice.
Referințe
www.eatingwell.ro https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29141573/