Postul intermitent ca strategie în boala ficatului gras non-alcoolic – ajuta?

În articolul de astăzi, în lumina celor mai recente publicații si studii, exploram dovezile legate de postul intermitent și boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).

Postul intermitent, conform unor sondaje cuprinzători a comunității științifice de specialitate, este de așteptat să fie cea mai populară dieta/tendință de nutriție in următorii ani. A depășit cu mult în popularitate dietele consacrate precum dieta Rina, Dukan, Paleo, DASH ,dieta mediteraneeana, etc. și a devenit chiar mai populara decât dieta ketogenica.

Având în vedere cât de des este abordat acest subiect de către publicul larg, am decis sa îi acord atenția cuvenită în acest sens. Postul intermitent se întâmplă să fie, de asemenea, un subiect pe care l-am explorat si din punct de vedere al impactului asupra altor afecțiuni.

O mare parte din cercetările privind postul intermitent până în prezent, în special pe modele animale, au analizat potențialele beneficii ale postului asupra sănătății și funcționării mitocondriilor – o componentă a celulelor responsabile de metabolismul energetic.

Efectul strategiilor de stil de viață asupra sănătății mitocondriale a fost un subiect de mare interes în comunitatea științifică, deoarece se crede că mitocondriile joacă un rol important în longevitate și prevenirea bolilor cronice.

Înainte de a merge mai departe, este important de reținut că marea majoritate a studiilor privind relatia dintre postul intermitent și mitocondrii, au fost efectuate la animale, așa că nu putem face încă afirmații definitive despre această interacțiune la oameni. Insa,tot mai mult, oamenii de știință cred cu tărie că funcționarea necorespunzătoare a mitocondriilor are un rol important în dezvoltarea NAFLD.

Această teorie se referă la faptul că mitocondriile sunt responsabile pentru metabolismul acizilor grași și că NAFLD este parțial o boală a metabolismului deficitar al grăsimilor, deoarece grăsimea ajunge acolo unde nu ar trebui – în ficat.

În prezent, entuziasmul actual în jurul postului intermitent nu a fost încă egalat cu cantitatea și calitatea adecvată a studiilor umane care examinează efectele acestuia, deși această realitate se schimbă rapid pe măsură ce curiozitatea publică și științifică față de acest concept, crește.

Un studiu din 2021 din Frontiers In Nutrition, a constatat că postul intermitent ar putea reduce nivelurile enzimelor hepatice (ALT,AST) la persoanele care trăiesc cu boala ficatului gras.Majoritatea studiilor din această meta-analiză s-au bazat pe participanții care se implică în postul religios Ramadan, care reproduce destul de aproape regimul de post prototip 16:8, în care se observă un post zilnic de aproximativ 16 ore.

Într-o altă revizuire sistematică și meta-analiză din 2021, de data aceasta din Cercetarea diabetului și practica clinică, a fost confirmată relația dintre postul de tip Ramadan și scăderea nivelurilor enzimelor hepatice (AST, GGT, ALP).Cercetătorii au descris efectul postului asupra acestor niveluri de enzime ca fiind mic, dar semnificativ statistic.

În cele din urmă, într-un studiu randomizat controlat din 2019, cercetătorii au descoperit că postul cu zile alternative (post 18:6, la fiecare două zile), consumând 70% din aportul obișnuit în zilele de post, nu numai că a redus nivelul enzimelor hepatice, dar a îmbunătățit și unii indicatori de acumulare a grăsimii hepatice și a cicatricelor.

În toate studiile discutate mai sus, s-a sugerat, dar nu a fost încă dovedit, că postul intermitent îmbunătățește sănătatea ficatului, independent de pierderea în greutate/restricția calorică, deoarece schimbă modul în care organismul utilizează energia și favorizează metabolismul grăsimilor – acționând astfel, teoretic, pentru a îmbunătăți capacitatea organismului de a descompune excesul care este de obicei stocat.

In concluzie, ar trebui să încercați postul intermitent pentru o sănătate mai bună a ficatului?

Există destul de multe lucruri pe care trebuie să le luați în considerare dacă doriți să luptați împotriva NAFLD, inclusiv activitatea fizică, optimizarea dietei și suplimentarea strategică.

Postul intermitent, pentru unii, ar putea fi cireașa de pe tort pentru toate aceste strategii pentru care există dovezi de calitate mai bună și mai putin bună a unui efect pozitiv puternic asupra sănătății ficatului. Majoritatea dovezilor sugerează că un stil clasic de post intermitent modest de tipul 16:8, este potențial suficient pentru a contribui la niveluri mai reduse de enzime hepatice.

Cât de relevante sunt aceste imbunatațiri si reduceri în marea schemă a lucrurilor și, în comparație cu toate celelalte lucruri pe care le-ați putea face pentru a vă îmbunătăți sănătatea ficatului, este mult mai greu de spus.

Surse:

  • prnewswire.com/news-releases/a-decade-of-dietitian-insights-forecasts-a-future-of-food-innovations-301453086.html
  • frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.709683/full
  • sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168822721003119
  • doi.org/10.1038/s41598-019-47763-8
  • aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cld.1172