Orezul fiert inhibă acumularea de grăsime în ficat!

Pentru menținerea unui ficat sănătos, trebuie alese cu mare grijă alimentele pe care le consumăm sau nu. Carbohidrații rafinați (ex. orez alb) sunt asociați cu ficatul gras, pe când carbohidrații complecși (ex. orezul brun) pot oferi protecție împotriva ficatului gras.

SFAT dacă îți place orezul, dar ești îngrijorat pentru sănătatea ficatului, optează pentru orezul brun!

Orezul este una dintre cele mai populare cereale din întreaga lume. Indiferent dacă este alb sau brun, orezul poate fi pregătit în multe feluri sănătoase (ex. fierberea/gătirea la abur).

Care este diferența între orezul alb și orezul brun?

Orezul alb este inițial orez integral, dar devine alb după ce trece printr-un proces de rafinare, ”lăsând” orezul alb cu  mai puțini nutrienți. Dezavantajul este că, dacă este consumat în cantități mari poate avea anumite riscuri pentru sănătate!

Pornind de la ideea că orezul fiert are mai multe beneficii asupra sănătății (ex. ameliorarea diabetului, obezității), s-au realizat studii, care au demonstrat efectul  asupra acumulării de grăsime în ficat, în condițiile în care dieta este bogată în grăsimi.

Consumul de orez fiert a dus la o scădere semnificativă a colesterolului, a fracției LDL (”colesterolul rău”), a conținutului lipidic hepatic și a numărului și mărimii picăturilor de grăsime. 

Referințe