De ce ar trebui pacienții cu hepatită C să fie atenți la fier?

Fierul este un element esențial, necesar ”supraviețuirii” celulelor (excesul sau deficitul duce la diverse boli). Ficatul are un rol central în stocarea și metabolismul fierului. După ce a fost absorbit, fierul circulă legat de ”transferină” (o proteină sintetizată de ficat). Ajuns la ficat, captarea fierului este mediată de receptor, acest complex alcătuit din receptor și fier este interiorizat și fierul este eliberat în ficat, unde este depozitat (feritină sau hemosiderină).

Cea mai mare parte din fier ”părăsește” organismul, cu anumite variații între indivizi. Persoanele cu hepatită C prezintă dificultăți în eliberarea fierului din organism, ceea ce conduce la o supraîncărcare cu fier, iar aceasta, la rândul ei, poate crește afectarea ficatului. Valorile anormale ale fierului seric sunt observate la mai mult de o treime din pacienții cu hepatită C, existând o legătură între progresia accelerată a fibrozei hepatice și riscul crescut de a dezvolta carcinom hepatocelular. De aceea, persoanele cu hepatită C ar trebui să reducă cantitatea de alimente bogate în fier (ex: carne roșie, ficat, stridii, linte, caise). De asemenea, trebuie avut grijă și la aportul de vitamină C, deoarece aceasta crește absorbția fierul. Trebuie evitate suplimentele cu fier (excepție făcând cazurile în care există o recomandare din partea medicului curant) și trebuie citită cu atenție eticheta suplimentelor multivitaminice, care pot conține și fier.

ATENȚIE !! Fierul este important și nu trebuie eliminat complet din dietă!

Femeile aflate la menstruație sunt mai puțin susceptibile la supraîncărcarea cu fier, datorită pierderilor de sânge lunare.

Conform rezultatelor unui studiu publicat în 2020, eradicarea infecției în cazul pacienților cu hepatită C restabilește valorile normale ale fierului în majoritatea cazurilor.

Referințe

http://hepctrust.org.uk/information/living-hepatitis-c/diet

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21505594.2016.1191739

https://www.elsevier.es/en-revista-annals-hepatology-16-articulo-viral-eradication-restores-normal-iron-S1665268120300247