Voi Stiti A, B, C-ul hepatitelor?

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_imageframe lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe][fusion_text]

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) Filiala Iasi  a organizat joi 19 mai, la sediul DSP din Strada Nicolaie Balcescu nr. 21, Conferinta de presa de lansare a Campaniei “Voi stii A, B, C- ul”,  derulata in aceasta perioada in mai multe localitati din judetul Iasi si Giurgiu. Pe langa reprezentanti ai APAH-RO la conferinta de presa au fost prezenti: dr. Ana-Maria Singeap – medic primar gastroenterolog Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi, reprezentanti ai DSP Iasi si presedintele Colegiului Asistentilor Sociali Iasi, Roxana Necula.

Proiectul consta in testarea a aproximativ 1000 de persoane din mediul rural cu suportul medicilor de familie si al partenerilor nostri de la un laborator specializat. Cei testati sunt  oameni care au acces mai dificil la o depistare a hepatitelor cronice virale si, de cele mai multe ori, nu stiu ca sufera de o boala hepatica.

„Prin aceasta campanie ne adresam adultilor din mediul rural, cadrelor medicale din mediul rural, copiilor din clasele primare si gimnaziale, asistentelor medicale din cele doua judete Iasi si Giurgiu

Scopul nostru este o informarea corecta a pacientilor si a persoanelor care ii sustin asupra importantei unei monitorizari corecte si constante a bolii hepatice, precum si crearea unei dezbateri concludente si corecte pe tema necesitatii implementarii unui Program National pentru Hepatite. Implementarea unui astfel de program ar ajuta la o monitorizare corecta a pacientilor indiferent daca sunt sau nu asigurati si acces la tratament pentru un numar mai mare de pacienti care altfel nu au nici o sansa la monitorizare si acces la tratament decat daca isi platesc singur toate investigatiile si terapia”

Cu suportul medicilor de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi si a sponsorilor din proiect, toti pacientii depistati vor fi sprijiniti pentru a avea acces la investigatii si tratament corespunzator stadiului in care se afla din punct de vedere al bolii hepatice.

Dr. Ana-Maria Singeap – medic primar gastroenterolog „In primul rand, APAH merita toate aprecierile pentru aceasta initiativa laudabila si altruista. Hepatita virala B si C reprezinta o problema de sanatate publica deosebit de importanta prin frecventa, spectrul patologiei si riscurile evolutiei pe termen lung, pacientii infectati cronic, netratati, putand dezvolta ciroza hepatica cu toate complicatiile acesteia si chiar cu riscul de dezvoltare a cancerului hepato-celular. La fel de importanta este latura epidemiologica, pacientii infectati prezentand riscul, in anumite circumstante, de a fi sursa de contagiozitate pentru alte persoane. Dorim sa ne implicam, in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie, in a oferi fiecarui pacient depistat in cadrul campaniei, sansa de a fi evaluat complet. Vom incerca sa venim in completarea sprijinului oferit prin aceasta campaniei populatiei testate, luand in evidenta pacientii diagnosticati si suplimentand investigatiile,  pentru a stabili un diagnostic corect si complet, pentru a le putea recomanda  masurile terapeutice specifice.”

  „Dorim ca autoritatile sa inteleaga necesitatea unui program de vaccinare a adultilor aflati la risc conform normelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii”, a mai adaugat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Pana in data de 18 iunie, in judetul Iasi sunt vizate localitatile: Bohotin, Raducaneni, Tomesti, Erbiceni. Actiunile de testare se desfasoara in cabinetele medicilor de familie, iar campania de informare in scolile din localitatile amintite cu sprijinul voluntarilor si al unor cadre medicale care ne sprijina benevol.

 Cristina Apostol, reprezentanta APAH-RO Iasi a mentionat ca, pana acum campania de testare s-a derulat deja in trei dintre localitatile mentionate mai sus, urmand ca vineri, 20 mai campania sa se desfasoare la Eribiceni „Din ceea ce am observat pana acum, atat medicii de familie, cat si persoanele cu care am intrat in contact sunt foarte deschise la aceasta actiune. Constatam ca este nevoie de astfel de campanii pentru ca oamenii inca nu stiu suficient despre ceea ce inseamna cu adevarat sa ai o boala hepatica cronica si, mai ales, despre modalitatile reale de transmitere. Pana acum am observat ca, in randul persoanelor depistate varsta medie pentru cei depistati cu hepatita cronica virala de tip B este 40 de ani, iar pentru cei depistati cu hepatita cronica virala de tip C este in jur de 55- 60 de ani ”, a mai adaugat Cristina Apostol.

Proiectul derulat de APAH-RO a pornit de la necesitatea diseminarii informatiilor despre hepatitele virale si in mediul rural unde accesul la internet este mai scazut, iar populatia generala are informatii vagi despre modalitatile de transmitere, masurile de preventie ce ar trebui luate si stilul de viata pentru o persoana afectata.

Pornind de la generatia tanara si avand in paralel si o campanie de depistare consideram ca putem aduce argumente solide pentru autoritati care nu ar trebui sa ignore ca hepatita este o boala infectioasa in primul rand. Problema hepatitelor A,B,C trebuie sa ramana mereu in atentie prin  educarea din punct de vedere sanitar a copiilor si a parintilor pentru reducerea discriminarii persoanelor afectate de hepatite in cadrul scolii si a comunitatii.

Sponsorii Campaniei : BMS, AbbVie, Roche

Parteneri: Bioclinica, Biopredictive.

Persoana de contact:

Cristina Apostol, reprezentant APAH-RO filiala Iasi             

Tel. 0725/219121    

hepatobv@gmail.com

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.