Ziua Pacientului European. Tu îți cunoști drepturile?

clubulgrasilor.ro

Tu îți cunoști drepturile? Poate că nu ești pacient încă, dar problemele cu greutatea te vor îndrepta inevitabil către medici și sistemul sanitar românesc. Odată intrat în pielea pacientului, e bine să știi care-și sunt drepturile, sa le ceri, să lupți pentru ele ca să le obții și evident să-ți respecți și obligațiile.

În fiecare an, pe 13 martie se aniversează „Ziua Pacientului European”. În România, anul acesta asociațiile de pacienți și-au propus să pună accentul pe drepturi și obligații. Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a reeditat broșura „Drepturile Pacienților” în 25.000 de exemplare și va fi distribuită gratuit, cu ajutorul voluntarilor din organizațiile membre, către pacienții din întreaga țară.

Cunoaște-ți obligațiile

Dacă ești bun platnic la asigurările de sănătate, trebuie să te înscrii pe lista unui medic de familie. Chiar dacă nu ai probleme cu sănătatea, esti doar supraponderal sau gras, tot ești obligat să te prezinți anual la controalele periodice făcute de medicul de familie. Dacă greutatea începe să-ți dea bătăi de cap, ești obligat să anunți medicul de familie ori de câte ori apar modificări în starea ta de sănătate. Multe alte obligații le găsesti enumerate în broșura „Drepturile Pacienților”.

Continuarea acestui articol urmând link-ul următor:

http://clubulgrasilor.ro/ziua-pacientului-european/

Comunicat APCR

Ziua Europeană a Pacienţilor – Pacienţii români, pacienţi europeni

Cu ocazia Zilei Europene a Pacienţilor, ce se celebrează, în fiecare an, pe 13 martie, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a tipărit 25.000 de broşuri informative privind drepturile şi obligaţiile pacienţilor, broşură ce poate fi vizualizată şi pe site-ul www.aliantapacientilor.ro.

Activitatea de distribuire a broşurilor în rândul organizaţiilor membre a început în 07.03.2013 şi se va finaliza în data de 14.03.2013.

În contextul unui sistem de sănătate centrat pe pacient, drepturile şi obligaţiile acestuia ar trebui să fie cunoscute de toată lumea. În acest sens, APCR face eforturi pentru a crește gradul de conștientizare în privința acestor două elemente cheie la nivelul populației României.

„Din păcate, problemele socio-economice din ultimii ani au dus la grave probleme în sistemul de sănătate. Cei mai afectați de aceste probleme sunt pacienții, iar noi, în cadrul APCR, primim zilnic sesizări cu privire la abateri în ceea ce privește accesul la tratament. Trebuie să facem front comun cu medicii noştri, cei care au mai rămas în ţară, pentru a merge mai departe și a avea parte de servicii medicale la standarde europene. Pacientul trebuie să aibă dreptul să voteze pentru toate deciziile care îl privesc, sistemul să graviteze în jurul lui, şi nu pacientul să graviteze în jurul sistemului, cum s-a întâmplat până acum”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Pacienții români își doresc lucruri firești:

• Medicamentele să se compenseze gradual, în funcţie de venit.
• Să nu se mai limiteze accesul la anumite proceduri şi tratamente medicale, care în prezent se fac în baza unor liste de aşteptare ce au rămas în urmă chiar şi cu doi ani în unele judeţe.

• Să se actualizeze lista de medicamente compensate şi gratuite (care e aceeaşi de acum cinci ani) în conformitate cu cele existente în farmacii şi nu doar cu cele înregistrate, dar inexistente fizic.

În prezent, pacientului îi sunt încălcate drepturile prin: achiziţia de medicamente din sursă unică (deoarece se creează un monopol al importatorului care în unele cazuri afectează buna aprovizionare a farmaciilor) şi lipsa celor mai ieftine medicamente din farmacii, în baza cărora s-a calculat preţul de referinţă al medicamentelor gratuite şi compensate.

“Ne este imposibil sa spunem câţi oameni şi-au pierdut viaţa în această perioada pentru că nu au putut avea acces la medicamente noi. Credem cu tărie că această listă trebuie actualizată urgent, astfel încât pacienţii să poată beneficia de tratamentul de care au nevoie” , a mai adăugat Cezar Irimia.

În Romania avem peste 3,5 milioane de pacienti cu boli cronice, iar listele de asteptare la tratamente, cuprind si ele cateva mii de pacienti, pe diverse patologii.

„Bolile cronice sunt un fenomen recent, nu mai sunt cazuri rare, ca acum 20 de ani. În prezent 1/3 dintre pacienţii cu vârste între 18 şi 34 ani suferă de cel puţin o boală cronică, 2/3 dintre cei cu vârste între 43 şi 64 de ani şi aproape 90% dintre persoanele trecute de vârsta de 65 de ani”, au subliniat specialiştii în sănătate publică.

„Fără sănătate nu se poate vorbi despre economie, iar investiţia în sănătate nu este un cost, este profit. De aceea APCR a încheiat, în data de 10.01.2013, un parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, parteneriat care să faciliteze construirea reală a unui sistem de sănătate centrat pe pacient, total transparent şi responsabilă” a mai declarat Cezar Irimia.

În sprijinul pacienţilor a venit şi iniţiativa Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România – APAH RO, membu fondator APCR, de a lansa un call center, cu apel cu tarif normal in reţeaua RomTelecom, care le va dirija acestora paşii în hăţişurile sistemului de sănătate din România prin:

– informaţii despre drepturile şi obligaţiile pacienţilor;

– informaţii despre boală;

– informaţii juridice;

– consiliere psiho-socială;

– consiliere medicală;

– consiliere juridică.

Iniţiativa APAH-RO va fi replicată la nivelul tuturor organizaţiilor membre APCR dorindu-se alipirea la call center a unui telverde pentru pacienţii din mediul rural, care trăiesc la limita sărăciei şi nu au acces la alte surse de informare. Din cauza unui sistem de sănătate deficitar, România e pe ultimul loc în Europa privind speranţa de viaţă la naştere, iar media de viaţa este mai mică cu 5 ani faţă de UE.