Pacienţii cu hepatită C, protest în faţa Guvernului: „Vrem fapte, nu vorbe!”

Pacienţii cu hepatită C, protest în faţa Guvernului: „Vrem fapte, nu vorbe!”

Sursa adevărul.ro

Mai mulţi pacienţi cu afecţiuni hepatice au protestat luni, între orele 10.00 – 13.30, în faţa Guvernului, unde au cerut acces la noile terapii pentru hepatita C. Pe de altă parte, autorităţile afirmă că în cel mult trei săptămâni va fi semnat şi contractul prin care să li se acorde tratament de ultimă generaţie bolnavilor aflaţi în stadii avansate.

„Am ieşit în stradă pentru că suntem nemulţumiri pentru că autorităţile tergiversează accesul nostru la noile terapii. Vrem fapte, nu vorbe. Noi ne-am ţinut de cuvânt. Am reprogramat protestul anunţat în 18 mai, le-am lăsat trei săptămâni să găsescă soluţii. Este doar un semnal, cu siguranţă acţiunile noastre vor continua”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).   

Protestatarii nu au cerut însă doar acces la terapiile noi ci şi demararea unui program naţional pentru depistarea bolii. „Nu este normal ca pacienţii să-şi plătească anumite analize sau să stea la mâna unui voucher. Apoi, un screening în rândul populaţiei trebuie fãcut atât pentru hepatita C, cât şi pentru hepatita B”, a precizat Debu.   

Pacienţii au mai lăsat luni şi un memoriu la Guvern, ei fiind primiţi tot luni şi de preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, cel care i-a asigurat că este deschis dialogului şi că presiunea străzii nu îi ajută în negocierea cu cele patru companii farmaceutice care ar putea pune pe piaţă terapia interferon free. Mai exact, 5.000 de pacienţi ar urma să fie trataţi cu noile molecule.  

„Avem ofertele de preţ depuse, criteriile medicale sunt afişate, vrem ca toate lucrurile să fie extrem de transparente şi vreau să îi rog pe pacienţii cu hepatită să ne ajute în negocierea noastră, nu să fie de partea celalată. Dacă mai pot să reziste o săptămână, două, trei, lucrurile se vor finaliza", a explicat preşedintele CNAS.   Cei care nu au altă alternativă terapeutică, în primul val de tratament   "Este greu de negociat şi sunt sume extrem de importante. Dacă ne uităm la preţurile din CANAMED, cu acele preţuri este imposibil să tratăm toţi pacienţii şi nu este corect să tratăm doar 500 din 5.000, ori aceste negocieri, dacă se poartă în linişte, atunci cu siguranţă vom avea un rezultat bun", a completat Vasile Ciurchea.   

Medicul a precizat că dacă în primul val de tratament vor intra cei care nu au altă alterantivă terapeutică, bolnavii a căror stare de sănătate se înrăutăţeşte pe parcursul derulării acestor contracte cost-volum vor fi, de asemenea, incluşi în tratament.   „Este greu să negociezi sub presiunea străzii dar eu îi asigur pe pacienţi că vor primi tratamentul într-un timp extrem de scurt. De-abia la începutul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piaţă. Apoi, a mai existat un termen până au stabilit preţul. Fără a avea preţ nu puteam începe nicio discuţie oficială. România este printre primele ţări din Europa care ar acorda tratamentele pentru hepatita C, în afară de Portugalia, Germania, Spania”, a explicat Ciurchea, adăugând că CNAS dispune de bugetul necesar pentru a oferi medicamente de ultimă generaţie pacienţilor cu hepatita C în stadii avansate.

http://adevarul.ro/news/societate/pacientii-hepatita-c-protest-fata-guvernului-vrem-fapte-nu-vorbe-1_557597bdcfbe376e350fbbef/index.html

 

Pacienţi: Vrem noi terapii pentru hepatita C, nu vorbe. CNAS:Tratament pentru 5000 de bolnavi, în iulie

sursa: Mediafax

Mai mulţi pacienţi au protestat luni, la sediul Guvernului, unde au cerut acces la noile terapii pentru hepatita C şi au atenţionat că vor "fapte, şi nu vorbe", dar şi un program de screening pentru depistarea bolii, în timp ce CNAS spune că 5.000 de bolnavi primesc în iulie medicamentele noi.

"Am ieşit în stradă pentru că suntem nemulţumiri pentru că autorităţile tergiversează accesul nostru la noile terapii. Vrem fapte, nu vorbe. Noi ne-am ţinut de cuvânt. Am reprogramat protestul anunţat în 18 mai, le-am lăsat trei săptămâni să găsescă soluţii. Este doar un smenal, cu siguranţă acţiunile noastre vor continua", a spus Marilena Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Pacienţii au mai cerut un program naţional pentru depistarea bolii, spunând că insistă să fie introdus din 2009, de când a fost înfiinţată asociaţia.

"Nu este normal ca pacienţii să-şi plătească anumite analize sau să stea la mâna unui voucher. Apoi, un screening în rândul populaţiei trebuie fãcut atât pentru hepatita C, cât şi pentru hepatita B", a mai spus Marilena Debu.

Câţiva reprezentanţi ai asociaţiei au fost primiţi la Guvern, unde au lăsat un memoriu, nu înainte de a explica faptul că amânarea introducerii noilor terapii înseamnă costuri mai mari pentru stat.

Tot luni, pacienţii au fost primiţi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"Sunt deschis dialogului cu asociaţiile de pacienţi. Până în prezent, au fost stabilite criteriile medicale pentru obţinerea tratamentului fără interferon. Conform estimărilor, este vorba de aproximativ 5.000 de pacienţi cu hepatită C care ar putea primi din iulie aceste noi terapii. Până la sfârşitul lunii iunie vom încheia contractele cost-volum. În funcţie de preţul pe care îl vom obţine, ar putea fi incluşi pe listă un număr mai mare de pacienţi. Pentru început, potrivit criteriilor, estimăm că vor fi 5.000 de bolnavi, apoi restul", a spus preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea spunea, vineri, că primele contracte dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi producătorii, pentru terapia fără interferon, ar putea fi semnate la sfârşitul lunii iunie.

"Purtăm negocieri pentru introducerea terapiei fără interferon, prin contractele cost-volum, cu patru companii farmaceutice. Sunt dispus să le explic pacienţilor procesul de negociere. Avem şi oferte de preţ depuse, criteriile medicale sunt afişate, vrem ca toate lucrurile să fie extrem de transparente şi vreau să îi rog pe pacienţii cu hepatită să ne ajute în negocierea noastră, nu să fie de partea cealaltă. Dacă înţeleg şi mai pot să reziste o săptămână, două, trei, lucrurile se vor finaliza. Este greu de negociat şi sunt sume extrem de importante. Dacă ne uităm la preţurile din CANAMED, cu acele preţuri este imposibil să tratăm toţi pacienţii, şi nu este corect să tratăm doar 500 din 5.000. Or, cu aceste negocieri, dacă se poartă în linişte, atunci cu siguranţă lucrurile vor fi bune", a spus atunci Vasile Ciurchea.

Potrivit calculelor CNAS, în prezent sunt 5.000 de pacienţi care au nevoie de aceste terapii noi şi care vor intra în primul val de tratament, pentru că nu au altă alternativă terapeutică, dar apoi va fi o altă grupă. În bugetul CNAS există fonduri pentru cei 5.000 de pacienţi.

"Sigur că dacă, pe parcursul derulării acestor contracte cost-volum, apar şi alţi pacienţi cu forme de hepatită care corespund primei grupe de tratament, ei vor fi incluşi în tratament fără niciun fel de probleme. Acesta este numărul de pacienţi cu care putem porni, cu condiţia ca preţul să fie unul accesibil", a mai spus preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a precizat că abia la începutul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piaţă, apoi a fost un termen până s-a stabilit preţul.

Publicat
Din categoria Articole