Conform OMS, hepatitele virale B și C, care produc anual 1,4 milioane de decese, pot fi eradicate

Sursa: Agerpres

Eradicarea hepatitei virale, este posibilă dacă se pune un accent mai mare pe prevenire, diagnosticare și tratament, a afirmat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în contextul în care la 28 iulie se va marca Ziua Mondială de luptă contra Hepatitei.

În 2015, această zi este consacrată combaterii celor mai periculoase forme ale acestei boli, B și C, care duc la aproximativ 80 % din cazurile de cancer la ficat din întreaga lume și provoacă în fiecare an 1,4 milioane de decese, informează EFE.

Hepatita este o inflamare a ficatului ca urmare a infecției cauzate de cinci tipuri principale de virusuri: A,B,C,D și E, dintre acestea cele mai temute fiind B și C deoarece pot duce la ciroză și cancer la ficat.

Se estimează că 240 de milioane de oameni poartă virusul hepatitei B, dar două treimi dintre aceste cazuri nu au fost niciodată diagnosticate și, prin urmare, persoanele respective riscă să dezvolte o ciroză sau un cancer hepatic, forma de cancer care produce cel mai mare număr de decese cu excepția celui pulmonar. Diagnosticarea este extrem de importantă, având în vedere că, la ora actuală, există medicamente foarte eficiente, cu care se previne, în 80 % din cazuri, dezvoltarea unui cancer la ficat la persoanele purtătoare ale virusului hepatitei.

Virusurile hepatitelor de tip A și E se contractează prin ingerarea de apă sau hrană infestată, în timp ce formele B, C și D se transmit prin contact cu fluide corporale, mai ales prin folosirea seringilor de către mai multe persoane, transfuzii de sânge sau prin relații sexuale.

Circa 2 milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an pe glob din cauza reutilizării seringilor, motiv pentru care OMS a solicitat ca, atunci când este posibil, să se evite injecțiile și să se folosească alte metode de administrare a tratamentelor medicamentoase.

Totodată, OMS a insistat asupra utilizării seringilor sterile și a verificării donatorilor de sânge pentru a se vedea dacă nu sunt purtători ai virusurilor hepatitei B sau C.

O atenție deosebită ar trebui acordată promovării vaccinului contra hepatitei B, recomandându-se și vaccinarea copiilor în primele 24 de ore de viață extrauterină, întrucât virusul poate fi transmis de la mamă la făt. Alte două doze sunt necesare ulterior pentru a asigura imunizarea.

Vaccinarea este posibilă pentru tipurile A și B de virusuri ale hepatitei. De când se implementează recomandarea în aceste sens făcută de OMS, 74 % dintre copiii de pe întreaga planetă au fost vaccinați contra hepatitei B.