„Cazurile de hepatita B, în creștere”

Sursa: Click! Sănătate

În prezent, peste 1.100 de români diagnosticaţi cu hepatita B așteaptă tratamentul antiviral. În cel mai bun caz, vor intra pe terapie până la sfârșitul acestui an.

În România, aproximativ un milion de persoane suferă de hepatita B, iar jumătate de milion sunt diagnosticate cu hepatita C. Nu toţi bolnavii primesc însă tratament, listele de aşteptare fiind foarte mari. ,,Din cauza costurilor ridicate, nu ştim când vor fi şanse ca pacienţii care nu mai pot aştepta să primească compensat integral tratamentul de care au nevoie”, spune Camelia Vlad, responsabil Relaţii cu Publicul la Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO) din România.

Pacienţii pot aştepta până la doi ani

În unele situaţii, pacienţii diagnosticaţi cu hepatită aşteaptă de la câteva luni până la doi ani pentru tratamentul antiviral. ,,În momentul de faţă, aproximativ 1.200 de pacienţi noi îşi aşteaptă rândul la tratament în cazul hepatitei C. În ceea ce priveşte cazurile de hepatită C, în tratament se află circa 5.200 de pacienţi”, spune Camelia Vlad. În ceea ce priveşte hepatita B, doar 2.120 de pacienţi beneficiază de tratament. Şi costurile mari ale unor analize indicate după depistarea în primă fază a virusului hepatitei B sau C sunt o problemă. ,,O parte dintre pacienţi nu-şi permit să-şi repete analizele”, mai adaugă Camelia Vlad.

Autor: Alina Corneanu

http://www.clicksanatate.ro/Cazurile-de-hepatita-b-in-crestere_0_7193.html