Ajutor pentru pacienţii cu psoriazis

Psoriazis, boala cu un puternic impact emoţional

Să te tratezi nu este o ruşine! Acesta este mesajul pe care îl transmit reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, dar şi medicii, pacienţilor care se confruntă cu boli de piele şi mai ales cu psoriazis. Mesajul face parte dintr-o campanie menită să informeze şi să le reamintească celor afectaţi, dar şi publicului larg, cât de important este consultul periodic al unui medic specialist dermatolog, pentru a ţine sub control acestă afecţiune.
Psoriazisul poate fi subestimat, iar impactul emoţional poate fi mult mai sever decât cel fizic. Când pielea este imflamată, petele roşii pot crăpa şi pot provoca mâncărimi intorelabile. Boala nu afectează doar pielea, ci merge mult mai adânc, ajungându-se la depresii, pierderea slujbelor, ruperea relaţiilor, nelinişte. Pentru unii pacienţi calitatea vieţii se dezintegrează uneori repede, alteori încet.

Comunicat de presă

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și-a început activitatea în martie 2011, din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli, ce se înscriu într-o sferă largă de specialități: dermatologice, endocrine, digestive, articulare, neurologice, vasculare, respiratorii, ale aparatului renal, etc.
Programele APAA includ: educarea, informarea, consilierea de specialitaște, reintegrarea profesională și susținerea realizării registrelor de pacienți.
Pentru a-și atinge obiectivele, asociația încheie parteneriate cu ONG-uri, asociații profesionale medicale, cu companii din diverse domenii, cu autorități publice și locale.
LEO Pharma este una din companiile ce a răspuns încă de la început, o companie ce sprijină activ asociația în demersurile sale pentru binele pacienților.
În APAA, până în acest moment, sunt înscriși aproximativ 500 de pacienți, dintre care 320 cu Psoriazis.

Despre Psoriazis:

Psoriazisul este o boală dermatologică cronică ce determină o creștere rapidă, exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariția unor plăci tegumentare îngroșate (hipercheratozice), alb-sidefii. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni și au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor, picioarelor. Este o boală vizibilă și din această cauză afectează încrederea și respectul de sine al pacientului. Datorită aspectului neplăcut, pacientului îi pot fi refuzate diferite servicii: coafor, masaj, piscină sau poate fi respins chiar de colegi și familie. Psoriazisul nu este contagios, are o cauză de origine inflamatorie, proprie organismului afectat. Conform statistilor EUROPSO, 21% dintre pacienți au probleme în relația de cuplu, 26% au afectată viața socială, unui procent de 10% le-a fost afectată cariera, iar 34% au probleme de somn.
Psoriazisul este mai frecvent în randul adulților, dar poate apărea și în rândul copiilor și adolescenților.
Incidența Psoriazisului în lume este de aproximativ de 4%, procentele însă pot varia în funcție de zona geografică. În Europa de nord, de exemplu, acest procent poate să crească până la 7%, iar în Europa sudică scade către 3%. În România, procentul de afectare în rândul populației este de aproximativ 4-5%.
Din păcate, nici la noi în țară și nici la nivel european nu există statistici clare în acest domeniu, psoriazisul nefiind prioritar în programele de sănătate.

Campania de presă inițiata de APAA, cu sprijinul companiei LEO Pharma, care se va derula în perioada 12 iunie – 12 iulie, este parte a unui proiect de anvergura menit să informeze și să reamintească celor afectați de psoriazis și publicului larg, cât de important este consultul periodic al unui medic specialist dermatolog, pentru a ține sub control această afecțiune.
Campania de presă a început cu conferința de presă din București și continuă pe tot parcursul lunii iunie cu conferințe în: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Timișoara și Iași.
De asemenea, APAA cu sprijinul LEO Pharma, pune la dipoziție numărul de telefon 0 800 410 008 (linie telefonică gratuită în toate rețelele) la care pacienții cu psoriazis pot face programări pentru consultații gratuite la un medic specialist, timp de două săptămâni după fiecare conferință de presă din orașelele mai sus menționate.

APAA este membru in: APCR (Asociația Pacienților Cronici din România); ANBR (Asociația Națională de Boli Rare), membru aplicant IFPA (International Federation of Psoriasis Asociations);

Site oficial: www.apaa.ro.
Pagina de Facebook a asociatiei: http://www.facebook.com/APAARO

Cu deosebită consideraţie,
Rozalina Lapadatu
Președinte APAA

Partener oficial: LEO Pharma România

Publicat
Din categoria Articole