Legătura dintre indicele glicemic, rezistența la insulină și ficatul gras

În articolul de astăzi o să discutam despre legătură dintre rezistenta la insulina și boala ficatului gras non alcoolic, legătură cu indicele glicemic al alimentelor și ce pot face pacienții care se confrunta cu aceste afecțiuni în legătură cu alegerile alimentare și stilul de viață.

O să încep cu câteva definiții de bază, pe care, desigur, le-am simplificat destul de mult pentru a fi pe înțelesul tuturor.

Indicele glicemic (IG) – O scară cuprinsă între 1 și 100, care măsoară felul în care un aliment crește nivelul zahărului din sânge într-un interval de ore după consum, cifrele mai mici fiind asociate cu un efect mai mic asupra glicemiei. IG al unui aliment variază în funcție de mai multe aspecte, printre care, felul în care este gătit și cu ce alte alimente poate fi combinat.

Rezistența la insulină (IR) – Un cuvânt popular în discursul despre nutriție, rezistența la insulină este caracterizată în esență printr-un răspuns compromis al celulelor din diferite țesuturi (mușchi, grăsimi, ficat) la hormonul insulină – care este responsabil pentru „deschiderea” acestor celule, astfel încât să poată prelua și metaboliza zahărul din sânge. În funcție de starea pancreasului, rezistența la insulină poate duce în cele din urmă la anomalii ale nivelului zahărului din sânge și la afecțiunile asociate cu această stare, inclusiv pre diabet, diabet de tip 2 și sindrom metabolic.

Insulina joacă, de asemenea, un rol major în metabolismul grăsimilor într-un mod similar, iar rezistența la insulină contribuie la acumularea de grăsime hepatică, provocând eliberarea în exces a acizilor grași și circulația acestora în fluxul sanguin, unde pot ajunge sa fie depozitați în ficat.

Mecanismele care stau la baza acumulării de grăsime în ficat pot include excesul de grăsime alimentară, livrarea crescută de acizi grași liberi către ficat, oxidarea inadecvată a acizilor grași și creșterea lipogenezei.

Conform Jurnalului de Endocrinologie Clinică și Metabolism, rezistența la insulină este o descoperire aproape universală în boala ficatului gras non alcoolic (NAFLD).Drept urmare, cea mai bună apărare împotriva rezistenței la insulină în contextul NAFLD este cu siguranță schimbarea stilului de vita si adoptarea unei diete care sa protejeze ficatul.

Aportul alimentar al pacienților cu NAFLD este, în general, caracterizat prin niveluri ridicate de carbohidrați, grăsimi și/sau colesterol, iar aceste modele alimentare influențează metabolismul lipidelor hepatice la această categorie de pacienți.

Una dintre cele mai bune strategii alimentare a unei persoane împotriva rezistenței la insulină în contextul NAFLD este cu siguranță să urmeze o dietă în stil mediteraneean acolo unde peștele, legumele cu frunze verzi, fructele oleaginoase, semințele și leguminoasele sunt componente esențiale și au in comun un indice glicemic scăzut. Cerealele/amidonul sunt, de asemenea, o componentă importantă a acestui stil de alimentație, iar indicele lor glicemic poate varia mult mai mult.

Făcând  un pas mai departe grâul, orezul și ovăzul sunt trei dintre cele mai consumate patru cereale, în timp ce cartofii sunt cea mai consumată legumă, iar folosind graficul de mai jos, puteți vedea cât de ușor se pot face schimbări (una pentru cealaltă) pentru a reduce încărcătura glicemică a dietei dumneavoastră.

Faină albă de grâuFaină de quinoa, năut sau ovăz
Ovăz instantOvăz integral
Orez albOrez integral
Cartof albCartof dulce

Acestea sunt doar câteva exemple de alegeri alimentare care se pot realiza extrem de ușor și fără a schimba radical sursele alimentare și preparatele rezultate din acestea.

Studiile în acest domeniu sugerează că acest lucru vă funcționă la cei cu boală hepatică grasă, sugerând că o reducere netă a alimentelor cu indice glicemic crescut coroborat cu opțiuni dietetice adecvate, poate scădea atât grăsimea hepatică, cât și nivelul enzimelor hepatice.

(Articol scris de Daniel Plăiașu – Nutriționist- Dietetician, Specialist Nutriție Clinică)

Referințe:

  1. https://doi.org/10.1210/jc.2006-0587
  2. https://doi.org/10.1089/met.2019.0038
  3. https://doi.org/10.1155/2012/859697
  4. https://andytherd.com/2022/05/09/applying-the-mediterranean-diet-for-fatty-liver/
  5. https://doi.org/10.1089/met.2019.0038
Publicat
Din categoria Nutriție