APAH-RO caută voluntari pentru organizarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), în parteneriat cu agenția de presă Mediafax, organizează în România – Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în data de 28 iulie. Cu această ocazie, va fi organizată la București o conferință de presă, care va fi precedată de ample manifestări dedicate ce vor avea loc în toate colțurile țării. 

Pentru reușita acestui eveniment cu puternic impact social, recrutăm voluntari, în special din București, Brașov, Iași, Cluj, Turda, Timișoara, Oradea, Alexandria, Craiova, Giurgiu, Sibiu, Piatra Neamț, Brăila, Galați și Constanța, cu ajutorul cărora vom desfășura acțiuni de conștientizare în rândul populației asupra riscurilor infectării cu virusurile hepatice A, B, C, D, E și, în general, asupra problematicii afecțiunilor hepatice.   

Perioada pentru care avem nevoie de sprjin este 23-28 iulie 2014, în special în zilele de 26, 27 și 28 iulie 2014

Voluntar poate fi orice persoană, cu vârsta de peste 16 ani, ce poate empatiza cu oameni aflați deja în suferință. Cei care se vor implica, vor beneficia de training special pentru acest eveniment, iar dacă vor dori, vor primi adeverință de voluntariat.

Potrivit Legii adoptate în luna mai a.c., care reglementează activitatea de voluntariat în România, voluntariatul este recunoscut ca experiență profesională.

Înscrieri și detalii suplimentare se pot obține prin email: hepatobv@gmail.com sau telefonic, datele de contact fiind postate pe www.hepato.ro

Statistici îngrijorătoare

•         Potrivit estimărilor OMS, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatita de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial,  hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane în întreaga lume.

•         În România, sunt estimate a fi 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa, care se presupune că ar fi infectate cu virus hepatic C. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020 în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou-infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

•         Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate

Cine suntem?

Cu motto „Pentru drepturile tale!”, APAH-RO (membru în APCR – Alianța Pacienților Cronici din România, ELPA – Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de ficat și WHA – Alianța Mondială a Hepatitei) este o entitate neguvernamentală, înființată în anul 2009, la inițiativa unui grup de pacienți din întreaga țară. Organizația militează pentru creșterea gradului de depistare și accesul la tratament. Activitatea organizației se bazează pe lobby pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor. 

}  Agenţia de presă Mediafax a organizat de-a lungul anilor seria de conferinţe Mediafax Talks about Health Reform – prin care mijlocește relaţia dintre medici, pacienţi și organele publice de decizie implicate. Prin intermediul acestor evenimente se doreşte o analiză şi mai în profunzime a problemelor medicale ce frământă întreaga ţară, astfel  contribuind la reformarea sistemului sanitar şi la creşterea calităţii serviciilor medicale din România. De asemenea, a organizat evenimente cu teme ştiinţifice şi evenimente pentru asociaţiile de pacienţi și organizează o dată pe an conferinţa Mediafax Talks about innovation in Healthcare.

PR APAH-RO, Camelia Vlad, tel. 0725.219.210