STUDII. Inovații în tratamentul Colangitei Sclerozante Primitive (CSP) în Olanda (RO-EN)

Cercetare inovatoare CSP în Olanda. Colangita sclerozanta primitivă

ATENȚIE:Autorul nu este cadru medical. Studiul la care facem referire are loc în Olanda, și, prin urmare, statisticile, rezultatele anunțate, concluziile și protocoalelor medicale ar putea varia, în funcție de fiecare țară. Vă rugăm să contactați medicul curant cu orice întrebări pe care le aveți cu referire la propria sănătate.

Olanda are aproximativ 17 milioane de locuitori și o suprafață de 41.520 km2.

Sistemul de sănătate olandez este obligatoriu și nu este condiționat de starea de sănătate, vârstă sau de veniturile cetățenilor. Este organizat pe două nivele: asistență medicală de îngrijire primară și curativă, prin asigurarea obligatorie privată, în timp ce îngrijirea pe termen lung (în bolile cronice) este acoperită din asigurările sociale (provenite din taxele și impozitele aferente). Cele mai multe spitale din Olanda au finanțare privată și au statut de unități nonprofit.

La începutul anului, am realizat un interviu cu dr. Kirsten Boonstra, membru al Academic Medical Center (AMC), Amsterdam (Olanda) despre un articol publicat recent în Hepatology (revista-jurnal despre bolile ficatului) cu privire la un studiu despre progresia bolii numită Colangita sclerozantă primitivă (CSP), în Olanda.

Ce concluzii putem trage din acest proiect revoluționar de cercetare? Există soluții pentru pacienții cu CSP?

Ne-a ajutat dr. Kirsten Boonstra să obținem câteva răspunsuri.

În primul rând, modul de cercetare este oarecum unic, aceasta fiind făcută în baza unui parteneriat între 44 de spitale olandeze, cu implicarea tuturor cadrelor medicale – medici și asistente, și cele trei centre de transplant de ficat din Olanda (LUMC, UMCG și Erasmus MC). Practic, din punct de vedere geografic, studiul acoperă aproape jumătate din Olanda. Toți cei suspectați de CSP au fost examinați în mod individual de către medicii specialiști Boonstra și Ponsioen, pentru a confirma diagnosticul.

Astfel, au fost înregistrați 590 de pacienți cu această afecțiune numită Colangita sclerozantă primitivă (CSP). În fiecare an, dosarele lor medicale au fost și vor continua să fie actualizate, astfel încât medicii vor putea avea o perspectivă despre evoluția bolii. Este pentru prima dată când o boală rară ca CSP este studiată într-o zonă geografică bine definită, reprezentativă pentru întreaga populație. După 6 ani de cercetare, echipa AMC a acoperit aproximativ jumătate din populație și la finalizarea proiectului, peste alți 6 ani, ei vor putea avea nu numai un registru al pacienților cu CSP din Olanda, ci și informații medicale valoroase, actualizate timp de 12 ani.

Nu numai modul de cercetare este revoluționar, ci și rezultatele studiului sunt, de asemenea, foarte interesante, în mai multe moduri. De exemplu, numărul pacienților olandezi cu CSP este mai mic decât s-a raportat vreodată: șase la 100.000 de locuitori, în termeni absoluți.

În plus, timpul de la diagnosticare la „punctual terminus" – când se ajunge la transplant sau survine decesul (până acum în medie de 13.2 ani, după cum au raportat centrele de transplant), este de peste 21 de ani în rândul populației cu CSP.

Primele date erau bazate pe informațiile obținute doar din centrele de transplant, unde ajung, de regulă, cei în stadii avansate ale bolii. Studiul de față a analizat situația și în rândul pacienților aflați în evidența spitalelor din țară. Prin urmare, există mai puține cazuri de pacienți cu CSP, cu o evoluție mai favorabilă decât se credea anterior.

Colangiocarcinomul

Colangiocarcinomul (CCA) sau cancerul ductului biliar este foarte rar în rândul populației olandeze. Cele mai multe cazuri de CCA apar la pacienții cu CSP, cu un risc de aproape 400 de ori mai mare față de populația sănătoasă de aceeași vârstă.

Cancerul colorectal
Studiile la nivel mondial arată că riscul de cancer colorectal (CRC), care este de zece ori mai mare în rândul pacienților cu CSP, este ridicat la o vârstă relativ tânără, și anume 39 de ani. În general, riscul de deces prin cancer colorectal este mult mai scăzut decât CCA, mai ales dacă este depistat din timp.

Pentru pacienții nou diagnosticați cu CSP, procedura olandeză curentă prevede ca acestora să li se facă o colonoscopie la așa-numitul „timp de diagnostic”, care este momentul diagnosticului a CSP. Dacă nu există o inflamație vizibilă, atunci nu este nevoie de endoscopie. Totuși, dacă inflamația se observă în intestine , atunci colonoscopia este recomandabil a se face anual.

E bine de știut că numărul de decese din cauza CRC este semnificativ mai mic la pacienții care își fac periodic această investigație medicală. „Acest lucru subliniază importanța unei investigații anuale în cazul în care există o inflamație, screening-ul fiind necesar chiar și la tineri, din cauza vârstei de debut a cancerului colorectal, aproximativ 39 de ani", a spus prof. Boonstra.

Acidul ursodeoxicolic

La jumătate dintre pacienții cu CSP, folosirea acidului ursodeoxicolic („Urso”, așa cum este cunoscut de utilizatori) are un efect pozitiv asupra valorilor de laborator. Mai mult, aproape toți utilizatorii spun că se simt mai bine atunci când își administrează „Urso”. Oricum, produsul nu are vreun efect asupra evoluției CSP.

AINS – Antiinflamatoare nesteroidiene

Cele mai utilizate sunt ibuprofen, naproxen și diclofenac. Studiile arată că folosirea ocazională a AINS are un efect protector asupra evoluției bolii. Cu toate acestea, prof. Boonstra precizează că, în prezent, nu se pot formula, deocamdată, concluzii ferme în acest sens, dar se știe că acestea pot avea totuși efecte nocive în multe boli asociate, precum boala Crohn sau colita ulcerativă. 

După tranplant

Deși transplantații nu fac obiectul cercetării de față, foștii pacienți cu CSP și care au suferit un transplant în timpul perioadei de studiu sunt totuși monitorizați de către cercetători, în scopul de a obține rezultate cât mai concrete asupra evoluției medicale a pacienților cu CSP și a-i trata cât mai eficient în viitor.

Ce pot face pacienții cu CSP pentru ei înșiși?

Pacienții au un rol activ. În primul rând, trebuie să-și repete analizele periodic: endoscopia anual și scanare Dexa de două ori pe an (pentru verificarea densității oaselor). În Olanda, există un protocol în acest sens, dar practica arată că aceste analize nu sunt realizate cu strictețe. Este posibil ca un medic să uite să le recomande, astfel că pacienții ar putea să-l atenționeze asupra acestui aspect, dacă își tine evidența analizelor. Apoi, cu o colonoscopie făcută anual, chiar și în lipsa simptomelor gastro-intestinale, rata mortalității scade în mod semnificativ, lucru dovedit în urma studiilor. Pentru pacienții cu CSP, fără inflamații intestinale, astfel de examene anuale nu sunt necesare.

În plus, este esențial ca pacienții cu această boală rară să participe la diverse studii,  să fie înregistrați și să-și dea acordul pentru utilizarea datelor astfel obținute pentru alte cercetări, la nivel național și internațional. Cu cât medicii știu mai multe despre această boală, cu atât mai repede s-ar putea găsi un tratament și / sau medicamente disponibile pentru pacienții cu CSP.

Concluzii:

Mai ales pentru o boală rară, precum CSP, este important ca studiul să fie făcut pe un grup semnificativ ca număr, astfel fiind obținute date cât mai reale și fiabile, dar și detalii importante despre boli asociate. Ca urmare a acestui studiu, s-a constatat că rata prevalenței și a incidenței este mult mai scăzută decât se credea până de curând, iar șansa de supraviețuire este 21 de ani de la momentul diagnosticării.

O altă parte bună acestei cercetări este că specialiștii în CSP din AMC primesc din ce în ce mai multe apeluri telefonice de la medicii din cele 44 de spitale implicate, pentru a discuta despre câte un pacient sau solicită diverse informații despre boală. Acest aspect duce la imbunătățirea calității în consultații. Totodată, este corect să spunem că pacienții cu CSP au parte doar de beneficii de pe urma unei astfel de colaborări.

Ce urmează?

Dr. Liesbeth de Vries s-a alăturat recent echipei de cercetare AMC, care intenționează să continue și să extindă investigațiile medicale în anii următori, în explorarea patologiei în cazul pacienților cu CSP. Ca urmare, se poate spune că se va înregistra o situație unică în Olanda: toate dosarele celor cu CSP vor fi arhivate și, datorită actualizării anuale, cazurile de CSP pot fi monitorizate îndeaproape.

Întregul proiect de cercetare este în prezent stocat într-o bază de date a AMC, accesibilă doar specialiștilor AMC. În cadrul echipei de cercetare, ei speră să dezvolte în continuare o versiune online, în care fiecare medic implicat se poate conecta și adăuga informații relevante cu privire la pacienții săi.

Aceasta este cea mai mare cohorta de pacienti PSC din lume. Acest grup de pacienți este urmărit prospectiv în acest moment, fiind extrem de folositor și în cercetările viitoare, pacienții cu PSC fiind deja identificați. Acest lucru va economisi timp prețios și bani. Mai mult decât atât, o dată înregistrați acești pacienți, se va putea vedea dacă există diferențe regionale sau dacă pot fi descoperite și alte evoluții genetice.

Referințe
1 . Boonstra K , Weersma R Erpecum Of KJ , et al Population -Based Epidemiology, Malignancy Risk and Outcome of Primary Sclerosing Cholangitis. Hepatology 2013 , 58:2045-2055 .

Glosar

Cohorta – un grup de oameni cu caracteristici comune, folosite într-un studiu

Colonoscopie  – examen endoscopic de colon

Scanare DEXA – Dual Energy X-ray Absorptiometry. Aceasta măsoară densitatea oaselor, pentru a determina dacă există pierdere de masă osoasă (osteoporoză)

Endoscopie – examinarea vizuală a interiorul unui organ, prin utilizarea unui endoscop (un tub flexibil)

Studiu prospectiv – când un grup de pacienți CSP este urmărit pe parcursul bolii  

Sclerozant – întărire a țesutului

Colangită – inflamația căilor biliare

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Author: Marleen Kaatee

Editor: Valmae

Traducere și adaptare: Camelia Vlad

Link către articolul de plecare al interviului: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.26565/abstract

 

******************

ARTICOLUL ORIGINAL

Groundbreaking PSC research in the Netherlands

PLEASE NOTE:

The author is not medically trained. The described research takes place in the Netherlands, and therefore numbers, results stated, conclusions and medical protocols might vary according to each country. Please contact your own physician with any queries you have regarding your own health.

The Netherlands has approx. 17 million habitants and is 41.520 km2 / 16,031 sq. m..

The Dutch health care system is mandatory and the premium is not related to health situation, age  or income. It has a dual-level system: primary and curative care is paid by the private mandatory insurance (e.g. GP visits) , while long term care is covered by social insurance (funded via earmarked taxation). Hospitals are mostly privately run and not-for-profit.

In the first week of 2014, I conducted an interview with Kirsten Boonstra, PhD researcher at the Academic Medical Center ( AMC ), Amsterdam (the Netherlands)  regarding her recent  publication in Hepatology 1  (’The monthly liver journal’)  concerning a unique study on Primary Sclerosing Cholangitis ( PSC ) in the Netherlands. The AMC PSC research group specializes in studying the progression of the disease. What conclusions can we draw from this groundbreaking research project? And are there consequences for PSCers ? The following information comes from her interview.

First, the research design is quite unique as it consists of a partnership between 44 Dutch hospitals, with all doctors & nurses involved, and the three liver transplant centers in the Netherlands ( LUMC , UMCG and Erasmus MC ) . Geographically,  this covers roughly half of the Netherlands . All records of patients with confirmed or suspected PSC were examined individually by the researchers Boonstra and Ponsioen, to confirm the diagnosis of PSC . This resulted in  590 PSC patients. Each year their medical records have been and will continue to be updated, so researchers will continue to have insight into the course of their disease . It is the first time a rare disease like PSC will be examined in a defined geographical area amongst an entire population. After 6 years of research, the AMC team has covered roughly half the population and upon completion of the project in 6 years time, they will not only have all PSCers in the Netherlands registered, but they already have valuable up-to-date information on a personal level available of a 1-to-12 year timeframe.

Not only the research design is groundbreaking, the  research results are also very interesting in many ways. For instance, the number of Dutch PSC'ers are lower than ever reported: six in 100,000 , in absolute terms.

In addition, the time from diagnosis to 'end point' ( transplantation or death)  was not 13.2 years, as reported in the transplant centers, but  just over 21 years throughout the Dutch PSC population. That is partly due to the fact the first number was based only on patients in transplant centers , who are generally referred to the transplant centers as  they are already quite ill . In this study however, they looked at patients from the various academic hospitals as well as regional hospitals  and therefore there are  fewer sick PSCers seen with a more favorable disease course than previously thought.

Cholangiocarcinoma
Cholangiocarcinoma ( CCA ) , is very rare among the Dutch population, with most cases of Dutch CCA appearing amongst PSC'ers . The risk of CCA is nearly 400 times greater for PSC patients than the healthy population of the same age . It is worth mentioning that CCA hardly occurs with 'small duct PSC ' ( That is, PSC in the small bile ducts ) . About 9 % of the surveyed PSC patients have small duct PSC.

Colorectal Cancer

Global research shows that the risk of colorectal cancer ( CRC ) , which is ten times greater among PSC patients , occurs on average in a relatively young age , namely 39  (compared to IBD controls (59yo)). In general,  the risk of death from colorectal cancer is much lower than from CCA ,  especially if the cancer is detected in time.

For the newly PSC diagnosed patient, the current Dutch procedure is e.g.  to undergo a colonoscopy  at the so-called "diagnostic time”, which is the time of diagnosis of PSC. If there is no inflammation seen, then there is no need to have any more endoscopies. However, if inflammation is observed in the intestines, it is advisable to have annual colonoscopies.

Research shows the number of deaths from CRC is significantly lower in the group of patients who have annual colonoscopies than in the group that did not  have annual colonoscopies or did not have them often enough. " This highlights the importance of an annual endoscopy if there is an inflammation. And please note it justifies to have this screening at a relative young age, due to the young age of onset of colorectal cancer: 39 years",  researcher Boonstra states .

Ursodeoxycholic acid

In half of all patients the use of ursodeoxycholic acid ( among users often known as ' urso ' ) has a positive effect on laboratory values, and almost all users say they feel better taking it. However, the drug has no proven effect on the further development of PSC. Often, the use of ursodeoxycholic acid will inhibit the inflammation.

NSAIDs
NSAIDs are Non – Steroidal Anti – Inflammatory Drugs. Examples of commonly used NSAIDs include ibuprofen , naproxen and diclofenac.

There appears to be evidence that the occasional use of NSAIDs  has a protective effect on the progression of the disease. However, Boonstra indicates that at present, one can not make  firm conclusions yet , but it is certainly  worth further research , also in relation to the possible harmful effects in many related diseases like Crohn's disease or Ulcerative Colitis.

Transplant recipients
Although strictly speaking, transplant recipients aren’t a part of this research,  former PSC'ers who have undergone a transplant during the research period are tracked by the researchers in order to get a better view on this population. For instance it is possible that a PSCer returns to the hospital after transplant, or that  the transplant is damaged , for example, at the bile junction. It is interesting material for researchers and doctors , who thanks to  this group of patients may be able to better treat patients in the future.

And what we can do as PSC patients ourselves ?

You can play an active role, including keeping track of whether or not you have had your annual endoscopy and biennial Dexa scan ( for bone density ). There is a PSC protocol in the Netherlands, but this study shows that it is not always followed up appropriately. It is possible that a  doctor sometimes forgets to ask . You can always mention it to your doctor! 

With an annual colonoscopy , even with little or no gastrointestinal symptoms , the mortality rate drops significantly. For PSC patients with a confirmed healthy gut (without inflammation ) such annual examinations are not necessary .

In addition , it is essential that patients with this rare disease participate in various surveys and registries, and they give permission for the use of their information as research material and research results on a national and international level . The more researchers and doctors know about this disease ,  the faster a possible treatment and / or medication for PSC will be available.

Conclusion:

Especially for a rare disease , it is important that research takes place with a large population cohort , so that good and reliable data and details of the disease emerge. As a result of this study, the numbers for the incidence and prevalence rates of the disease ( 6 per 100,000 ) and survival years after diagnosis internationally have become the new standard ( 21 years to transplantation or death).

The research has yet another positive side effect : the PSC specialists in AMC increasingly receive phone calls from specialists from one of the 44 hospitals involved ,  to discuss a patient or to get other PSC – related questions answered. Definitely an increase of peer consultation , and it is fair to say the  PSC patients  can only benefit from such  collaboration.

What’s next ?

PhD Liesbeth de Vries has recently joined the AMC PSC research team and she will further expand and explore the Dutch PSC'ers in the coming years. Through this research, we will have a unique situation in the Netherlands : all PSC'ers will be mapped and thanks to annual updates, the course of PSC can be closely monitored.

The whole research project is currently being stored in a large database in the AMC , accessible only to AMC researchers. Within the research team they hope to further develop a web-based version, where every doctor involved can login and add relevant information on his patients.

This is the largest population-based cohort of PSC patients worldwide . This group of patients is being followed prospectively at this time. It will be very interesting for future researchers to do further PSC research as the research  population is  already known and identified . This will save valuable time and money . Moreover, it will be interesting to see once all PSC'ers are registered, whether there are regional differences  or whether more generic clinical developments can be discovered.

Boonstra
Drs. Boonstra hopes to defend her. PhD thesis in October 2014.  She would then like to pursue her career as a gastrointestinal hepatologist  physician and will apply for an apprenticeship in the coming year. 

References
1 . Boonstra K , Weersma R Erpecum Of KJ , et al Population -Based Epidemiology, Malignancy Risk and Outcome of Primary Sclerosing Cholangitis. Hepatology 2013 , 58:2045-2055 .

Glossary

Cohort – a group of people with a common characteristic, used in a study

Colonoscopy – endoscopic examination of the colon
DEXA scan –   Dual Energy X-ray Absorptiometry.   This measures the bone density to determine if there is ‘bone loss’ (osteoporosis)     

Endoscopy      visual examination of the interior of a hollow body organ by use of an endoscope (a flexible tube)

Prospective study – Where a group PSC patients are followed over the further course of the disease which is not primarily caused by another disease

Sclerosing- Hardening of tissue

Cholangitis – Inflammation of the bile ducts

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Author: Marleen KAALEE

Editor: Valmae

Link to article featured in interview:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.26565/abstract