„Incepem demersurile pentru a aduce modificari la protocolul terapeutic pe hepatitele virale cronice”
(Marinela Debu, presedinte APAH-RO)
Ediția a treia a Conferinței Naționale a Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), a reunit la Brașov, în perioada 22-23 septembrie, reprezentanții filialelor și centrelor zonale, pacienți cu boli ale ficatului, suținători ai acestora, precum și cadre medicale din întreaga țară.
Ineditul evenimentului din acest an a constat în inserarea în program a unei sesiuni organizate de APAH-RO împreună cu Asociația Naționala a Hemofilicilor (ANHR) și Asociația Pacienților cu Talasemie Majoră (APTM) din România, cu o tematica menită să atragă atenția asupra problemelor comune existente la nivel personal, social, dar și instituțional, vizavi de aceste afecțiuni: „Hepatita, Hemofilia, Talasemia, încotro…?”
Dezbaterile au impus luarea unor decizii cu privire la demersurile ce trebuie inițiate, cu scopul de a sensibiliza decidenții în adoptarea unor măsuri impetuos necesare pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu hepatita, care au și hemofilie sau talasemie, de cele mai multe ori în urma tratamentelor tranfuzionale. „Vom începe demersurile pentru a aduce modificări ale protocolului terapeutic pe hepatite și ciroze de etiologie virala. Având în vedere complexitatea și evoluția afecțiunilor asociate, este necesară prioritizarea la tratament, asemenea celor cu cancer”, au subliniat reprezentanții celor trei organizații de pacienți, respectiv Marinela Debu (APAH-RO), Nicolae Oniga (ANHR) și Radu Ganescu (APTM).
Printre concluziile Conferinței de la Brașov, în urma observațiilor și argumentelor aduse de pacienți, s-a numarat și lipsa de informare a populației cu privire la etiologia și a modului de transmitere a afecțiunilor hepatice. „Este nevoie atat de o campanie de depistare timpurie a bolii, pentru ca oamenii sa afle din timp si sa poata urma terapiile specifice, cat si de o intensa campanie de informare la nivel national, cu implicarea tuturor factorilor, intrucat pacientii ne-au sesizat ca de multe ori sunt discriminati la locurile de munca, in societate si chiar intrafamilial de cei neinformati”, a precizat Marinela Debu.
„Vom lupta impreuna ca listele de asteptare la tratament sa dispara, mai ales ca cei mai multi au fost infectati inainte de anii ’90, in spitale, iar acum, protocolul teraputic este incomplet”, a punctat Nicolae Oniga.
Cateva dintre aceste aspecte au fost intarite de specialistii care au sustinut conferinta de presa din deschiderea manifestarii.
Dr. Felicia Coman, sef de sectie Gastrologie la Spitalul Clinic Judetean de Urgente Brasov, a declarat: „Prin infiintarea asociatiilor de pacienti se umple un gol din acest ansamblu format din medici, pacienti, familii, locuri de munca, etc. Este extrem de important sa se constientizeze ca se pot ajuta reciproc, dar si faptul ca pacientii cu afectiuni hepatice nu sunt un risc pentru ceilalti. De asemenea, e important de stiut ca, odata incheiat tratamentul terapeutic, controalele medicale trebuie continuate pe tot parcursul vietii”.
Dr. Gabriel Moraru, medic gastroenterolog, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Brasov, a mentionat: „Este bine ca a inceput sa se dezvolte parteneriatul medic-pacient, intalnirile dintre parti fiind benefice, intaturand astfel acea relatie rece, din cabinetele medicale. Cu ocazia acestor intalniri comune este important, ca profesionist, sa-ti raspandesti cunostintele ce pot duce la depistarea si tratarea pacientilor cu hepatopatii cronice, precum si monitorizarea continua a acestora. Un rol important in acest sens il are si reteaua primara, a medicilor de familie, recomandand analize periodice si cel putin un examen clinic anual”.
Dr. Marius Tanasa, medic primar Boli Infectioase la Sptialul Militar Brasov, a continuat ideea: „Este importanta colaborarea permanenta a pacientilor cu spcialistii si cu medicii de familie, pentru ca sunt multe intrebari, sentimente, temeri, care pot fi lamurite la aceste intalniri intre medici si pacienti. Este firesc ca raspunsurile sa fie aflate direct de la sursa, pentru ca pe internet informatia e bogata, dar nu intotdeauna reala. Doar impreuna putem gasi calea cea mai buna pentru a stapani boala si, daca e posibil, sa o vindecam”.
Dr. Georgeta Negoita, reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Brasov – Compartimentul de evaluare si promovarea sanatatii, a completat: „Netratata si neacompaniata de masuri si stil de viata, hepatitele virale se cronicizeaza si duc la boli grave, precum ciroza si cancerul hepatic. Numai hepatitele virale B si C provoacă decesul a circa un milion de oameni anual, in întreaga lume. Stasticile la nivel national arata ca incidenta hepatitelor virale A si B este de 16,2, respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori, pe cand incidenta hepatitei virale C este raportata la 0,3”.
„In concluzie, este important sa se testeze cat mai multi oameni, pentru a-si putea schimba stilul de viata, pentru a putea fi urmariti de medici si, la nevoie, sa inceapa tratamentele specifice”, a incheiat Marinela Debu, pentru ca „un gram de preventie este echivalentul unei tone de medicamente”, dupa cum a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, de asemenea prezent la Conferinta Nationala APAH-RO.
Parteneri media ai evenimentului:
PaginaMedicala.ro, Transilvania Expres Brasov, Mytex.ro, TEXfm
Sponsori:
Roche, MSD, BMS, Biopredictive, cofetaria Cafina
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Lasă un răspuns