Tratamentul cu hepatoprotectoare la pacientii infectaţi cu virusul hepatitic C

Dr. Nicoleta Claudia CIMPOERU – medic primar gastroenterolog
Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulator Washington București

Interferonul este medicamentul cel mai frecvent utilizat la pacienţii cu hepatită cronică C ca şi medicament antiviral eficace. Dar nu toţi pacienţii care fac tratament cu interferon prezintă un răspuns susţinut după oprirea tratamentului. De asemenea, nu toţi pacienţii cu infecţie cu virus hepatitic C pot urma tratament cu acest medicament. Interferonul poate da reacţii adverse severe, în anumite situaţii. Ca urmare, medicamentele alternative sunt necesare pentru a preveni progresia bolii de ficat. În Asia, plantele sunt foarte frecvent folosite la pacienţii cu boli cronice de ficat, din cele mai vechi timpuri.

În prezent, glicirizina (lemnul dulce), acidul ursodeoxicolicum şi alte câteva plante medicinale, precum Sho-saiko-to, sunt utilizate la pacienţii cu boli cronice de ficat, inclusiv la cei infectaţi cu virusul hepatitic C sau B. Aceste medicamente se pare că ar reduce procesul inflamator cronic, reflectat de reducerea nivelului transaminazelor şi ar scădea riscul apariţiei cancerului hepatocelular.

Silimarina este utilizată în întreaga lume ca un remediu natural al bolii de ficat şi al căilor biliare. Silimarina, cu componentul său activ, silibina, are efecte antioxidante. Ea are efecte dovedite clinic în reducerea valorilor transaminazelor comparativ cu placebo.

Sho-saiko-to este un extract din şapte plante, utilizat foarte frecvent în medicina tradiţională chineză pentru afecţiunile cronice de ficat. Studiile care s-au efectuat au demonstrat că acest medicament ar scădea semnificativ transaminazele la pacienţii infectaţi cu virus de tip C, care nu au răspuns la interferon şi, de asemenea, ar preveni dezvoltarea cancerului hepatic la pacienţii cu ciroză, în special la pacienţii cu ciroză fără Ag HBs.

Acidul ursodeoxicolic este un alt medicament cunoscut pentru efectele sale în bolile hepatice. Mecanismele lui de acţiune sunt de citoprotecţie, imunomodulator şi coleretic. El este în mod uzual folosit la pacienţii cu ciroză biliară primară şi colangită sclerozantă primară. Studiile efectuate la pacienţii infectaţi cu virus hepatitic au arătat o scădere a nivelului transaminazelor şi gama-GT, dar fără să scadă nivelul viremiei.

Extractul din rădăcină de glicirizidă este folosit de mult timp ca agent antiiflamator. El s-a dovedit eficace şi în normalizarea testelor hepatice la pacienţii cu hepatită cronică, dar şi la îmbunătăţirea aspectului histopatologic.Utilizarea pe termen lung a glicirizinei la pacienţii cu ciroză hepatică s-a dovedit eficace şi în prevenirea carcinogenezei hepatice.

Reducerea inflamaţiei este un alt factor important în reducerea progresiei bolii. Combinaţia de medicamente hepatoprotectoare s-a dovedit a fi eficace în reducerea inflamaţiei, în prevenirea fibrozei hepatice şi scăderea riscului de dezvoltare a cancerului hepatic, consecutiv scăderii inflamaţiei hepatice.

 Bibliografie

1. M. Nishioka  Treatment of interferon non –responder patients with chronic hepatits C in Asia Chronic hepatitis:metabolic,cholestatic,viral and autoimmune ed Duke University medical center,Durham , NC,USA

2. Tsubota A, Kumada H, Arase Y  et al  Combined ursodeoxyicolic acid and glycyrrhizin therapy for chronic hepatitits Cvirus infection: a randomized controled trial in 170 patients. Eur, J. Gastroeterol Hepatol. 1999; 11: 1077-83<

3. Ikeda K, Arase Y, Kobayashi M et. Al. A long- term glycyrrhizin therapy injection reduces hepatocellular carciongenesis rate in patients with interferon resistant active chronic hepatitis C: a cohort study of 1249 patients. Dig. Dis Sci. 2006; 5; 603-9.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.