România are unul din cele mai proaste sisteme de sănătate din Europa. În 2012, oficialii europeni s-au declarat total nemultumiți de progresele făcute de țara noastră și au atras atenția că schimbările făcute în sistemul medical din România nu funcționează. Discrepanțele și decalajele din sănătatea românească privesc în principal crearea unui sistem prin care doctorii să fie plătiți decent în spitalele în care lucrează, perioada lungă de așteptare în cazul operațiilor costisitoare sau accesul populației la noile tipuri de medicamente.
În căutarea unor soluții concrete menite să scoată sistemul de sănătate românesc din coma îndelungată, Premierul Victor Ponta s-a alăturat dezbaterii HEALTH FORUM – Finanțarea sistemului de sănătate 2013, organizată de Intact Media Group, pe 30 octombrie, la Palatul Parlamentului. La întâlnire au participat reprezentanți din Ministerul Sănătății, Președintele Camerei Deputaților, producători și distribuitori de medicamente, reprezentanți ai pieței farmaceutice, manageri de spitale, clinici publice și private, reprezentanți ai societăților de asigurare. A fost dezbatută, în principal, lipsa cronica de bani din sistemul medical. De aici, un intreg lant de probleme care se rasfrang asupra populatiei. Mare parte din cei prezenti au solicitat Premierului ca sanatatea sa primeasca cel putin 5% din PIB anul viitor, un procent aproximativ egal cu ceea ce se intampla in Europa civilizata.
Haosul din sistemul sanitar romanesc a fost recunoscut si de Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a subliniat ca performantele au scazut pana la un nivel ingrijorator. Salariile din sistemul de sanatate sunt dezastroase, iar un medic incepator are intre 700 si 800 de lei, dupa sase ani de facultate si alti sase de rezidentiat. El a adaugat ca in ultimii cinci ani mii de medicii si personal spitalicesc au ales sa plece din Romania. Zgonea a dat ca exemplu Marea Britanie, unde lucreaza, in prezent, aproape 4.100 de romani in sistemul sanitar.
Doctorul Raed Arafat, subsecretar in Ministerul Sanatatii, a declarat ca bugetul Sanatatii din Romania este la nivelul tarilor europene din anii ’60, iar interesele din acest sector nu vizeaza intotdeauna pacientul. In replica, Victor Ponta a recunoscut ca „medicii si pacientii nu beneficieaza de acelasi lobby ca si principalii jucatori pe piata medicamentelor.„
Medicamentele noi sunt disponibile in peste 70% dintre tarile europene, dupa cum a tinut sa precizeze dr. Sorin Popescu, directorul grupului de comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). La noi, lista nu a mai fost actualizata de 5 ani si jumatate. Cele 80 de medicamente noi au fost evaluate pozitiv de catre Ministerul Sanatatii, ele fiind deja aprobate, insa nu au fost puse pe listele de medicamente compensate si gratuite, astfel incat ele sa fie disponibile pentru pacientii romani.
Tot in cadrul Health Forum 2013 a fost anuntata si intentia Guvernului de a reorganiza Institutul Cantacuzino, separand partea de cercetare si laboratoare de cea de productie. Totodata, premierul a dat asigurari ca ” in cazul Institutului Cantacuzino din Bucuresti partea de productie nu va fi privatizata in viitorul apropiat. Participarea statului la antibiotice nu se va schimba in nici un fel. Institutul va fi reorganizat astfel incat sa supravietuiasca si sa aiba o perspectiva foarte clara pentru viitor, implicit ideea de a producevaccinuri in Romania la un pret cu totul diferit fata de ce importam in acest moment.”
Pornind de la contextul actual, de disfunctionalitati si lipsuri, Victor Ponta a declarat ca „nu exista o tara in aceasta lume in care bugetul sanatatii sa acopere toate problemele”, dar isi doreste ca banii alocati pentru sanatate in 2013 sa nu se termine in luna septembrie. Valeriu Zgonea a sustinut ca este posibila o imbunatatire a performantelor sistemului de sanatate, iar proiectul noii Legi a Sanatatii va intra in scurt timp in dezbaterea Parlamentului.
Pe toata perioada dezbaterilor, dialogul a fost mijlocit de Alessandra Stoicescu, jurnalist si Director Executiv Intact Media Group.
Printre participanții la acest eveniment s-a aflat și Marinela Debu, președintele APAH-RO, alături de Cezar Irimia, președintele APCR.
Evenimentul Health Forum – Finantarea sistemului de sanatate 2013 a fost sustinut de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, LAWG (Local American Working Group), Amgen, Janssen, Asociatia Romana de Hemofilie, Signal Iduna, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, Boehringer Ingelheim, Sanofi si Roche. Forumul s-a bucurat de prezenta a aproximativ 200 de participanti.
INTACT Media Group multumeste tuturor partenerilor si participantilor care au contribuit la succesul primei editii a Health Forum!