APAH-RO, la linia de start

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

În 19 mai 2009, de Ziua Mondială a Hepatitei, s-a lansat Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), președintele ales fiind Marinela Debu. Principalul obiectiv al asociaţiei este creşterea accesului la tratament pentru bolnavii cu afecţiuni hepatice cronice. Asociaţia îşi propune, de asemenea să lanseze o platformă naţională de dezbatere pentru pacienţii a căror sănătate a fost afectată din cauza lipsei de coerenţă a politicilor de sănătate şi lipsa de transparenţă a sistemului de asigurări de sănătate din România. În acest sens, asociaţia a lansat www.hepato.ro, singurul website care abordează deschis problema listelor de aşteptare, a lipsei de tranparenţă în selectarea dosarelor pacienţilor şi a alocării fondurilor pe patologiile respective.

„Prin prisma experienţei personale, în prima fază a activităţii noastre, ne vom concentra pe pacienţii diagnosticate cu hepatită cronică B sau C. Fiind pacient cu hepatită cronică, am încercat, fireşte, să intru în schema de tratament. Cu această ocazie, am constatat lipsa de transparenţă a întregului proces, inechitabilitatea şi anormalitatea sistemului românesc. Listele de aşteptare, criteriile discriminatorii pentru accesul la tratament şi condiţionarea tratamentului de alocarea fondurilor reprezintă obstacolele de netrecut în calea pacientului român diagnosticat cu hepatită cronică B sau C”, a spus Marinela Debu.

Estimările arată că peste 2 milioane de români trăiesc cu virusul hepatitei B sau C. În prezent, doar 1% dintre cei infectaţi cu virusul hepatitei B au acces la tratament şi sub 1% în cazul celor infectaţi cu virusul hepatitei C. Netratată, hepatita B evoluează în ciroză hepatică la 30% din pacienţi, iar virusul hepatitei B e responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. În cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infecţiile acute se cronicizează.
Un sfert din cei cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică iar unu din cinci pacienţi cu hepatită cronică C dezvoltă cancer hepatic.

,,Pentru pacienţii cu hepatite cronice, accesul la tratament este vital. Cu cât este început mai devreme, cu atât sunt evitate complicaţii precum cancerul hepatic sau ciroza. De aceea, eliminarea listelor de aşteptare şi asigurarea accesului la tratament pentru pacienţii cu hepatită B sau C cronică reprezintă nu doar o investiţie în sănătatea oamenilor, ci şi reducerea costurilor de tratament datorate complicaţiilor care apar inevitabil”, a adăugat Marinela Debu.

Site-ul APAH-RO, www.hepato.ro le oferă celor interesaţi posibilitatea de a afla mai multe despre afecţiunile hepatice şi accesul la tratament, oferindu-le oportunitatea de a-şi spune povestea, de a face reclamaţii şi de a pune întrebări.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]