Pacienţii afectaţi de hepatită au nevoie urgentă de Programul Naţional pe Hepatite!
Destinatar:
Ministerul Sănătăţii,
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
Preşedintele României
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România face un apel public către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru introducerea, în cel mai scurt timp, a unui Program Naţional pe Hepatite, a unui Program de screening şi a unui Registru Naţional pe Hepatite.
Conform statisticilor, în România există aproximativ două milioane de cetăţeni afectaţi de virusurile hepatitice B şi C. Din estimările specialiştilor peste 50% dintre pacienţi nu ştiu că sunt infectaţi. În fiecare an, în România sunt descoperite sute de cazuri noi, dar chiar şi aşa, autorităţile nu par să fie sensibile la fenomen.
Pentru că este o boală “tăcută”, nu de puţine ori o persoană află că are hepatită când aceasta este într-o stare destul de avansată (ciroza hepatică). De cele mai multe ori, vestea este aflată cu ocazia unor analize de rutină sau chiar întâmplător. La ora actuală, pe o patologie atât de des întâlnită, nu avem un Program Naţional, nu avem un Program de Screening şi nici un Registru Naţional pe Hepatite. Astfel, nimeni nu ştie cu exactitate câţi bolnavi sunt în România sau câţi bani sunt alocaţi efectiv pentru tratamentul hepatitelor virale.
Deşi există analize decontate de firmele de medicamente, avem şi multe analize suportate integral din buzunarul pacientului, plătitor de taxe şi impozite. De asemenea, nu ştim ce se întâmplă cu un pacient după ce urmează un tratament pentru hepatita virala, adică dacă s-a vindecat sau nu!
Doar 15% dintre pacienţi diagnosticaţi beneficiază în prezent de tratament gratuit, doar 3.000-4.000 de dosare sunt aprobate pe an şi alte 5.000-6.000 aşteaptă, câteodată şi 2-3 ani, să primească tratamentul. Ne izbim zilnic de răspunsul “nu sunt bani!”, dar cine ştie câţi bani sunt alocaţi hepatitei? Care sunt criteriile după care autorităţile alocă fondurile între diverse arii terapeutice, care sunt criteriile după care se fac aceste alocări? Noi, pacienţii, sigur nu ştim.
Având în vedere toate acestea, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România va cere sprijinul tuturor pentru a semna petiţia şi a trage un semnal de alarmă, întrucât avem nevoie de programe concrete privind afecţiunile hepatice.
Lasă un răspuns