Conferinţă dedicată „Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei”

Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), a organizat o conferinţă de presă dedicată „Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei”, marcată în toată lumea în data de 28 iulie.

Conferinţa, din seria „Mediafax Health Conferences”, a avut loc la Hotel Howard Johnson, sala Platinum, începând cu ora 9.30 şi a fost susţinută de: Dorel Săndesc – Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii; Vasile Ciurchea – Preşedinte CNAS; Marius Savu – Preşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM); Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel –  Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”; Radu Zamfir – Medic specialist chirurg, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni; Camelia Achim – Şef de Sectie, Institulul Clinic Fundeni/Membru în comitetul de conducere al Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului (ASRF); Galia Eremia – Preşedinte Filiala Iaşi a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO); Mioara Băiceanu – Reprezentant Filiala Piatra Neamţ a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO); Gheorghe Ionescu – Preşedinte Asociaţia SANO-HEP România; Lutmila Casian – Preşedinte Asociaţia Sanovit din Republica Moldova.

La ora 12.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate în aer baloane colorate, purtătoare de mesaje ale pacienţilor.

Potrivit estimărilor OMS, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatitic C.

La nivel mondial,  hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane în întreaga lume, iar situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare după cum a precizat prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti: „Virusul A, care a stat stat cuminte ani în şir, acum este reemergent şi vine pe piaţa medicală cu afectări severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unităţi, faţă de normal – 40-50 unităţi internaţionale – şi asociată cu o componentă colestatică (…). Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B şi C, poate să genereze forme fulminante de hepatită, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A îşi modifică modul de a interacţiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt şi cele care necesită protezare hepatică, respectiv aşa-zisul ficat artificial”.

În România, sunt estimate a fi 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa, care se presupune că ar fi infectate cu virus hepatic C. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou-infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Mi-aş dori ca diagnosticul de hepatită să se pună cât mai repede, pentru că aşa ar scădea costurile şi complicaţiile. (…) Ideal ar fi transplantul. Se face destul de bine, dar cred că ar trebui o corelare mai bună între program şi alocări, pentru a nu fi în faza în care găsim organ şi nu mai avem bani. Mă gândesc ca la registrul de hepatită, pe care doctorul Streinu Cercel îl va pune în mişcare, să cooptăm toţi actorii din sistem, ca să introducă pacienţii cât mai repede acolo. Dacă vorbim de medicina de familie, poate găsim o formă să îi compensăm, ca să descopere cât mai repede astfel de cazuri, pentru că astfel costurile sunt mai mici. Dintr-o sumă destul de fixă din buget poţi să ţii mai mulţi pacienţi", a declarat Vasile Ciurchea, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe locul 25 din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate. Există şanse ca această situaţie să fie depăşită, conform declaraţiei făcute de către Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, dl. Dorel Săndesc: „Ministerul Sănătăţii a întreprins o serie de măsuri, printre care şi identificarea unicului distribuitor de pe piaţa din România al vaccinului pentru heptatita B. Având în vedere urgenţa, a fost iniţiată achiziţia prin procedură de urgenţă pentru 50.000 de doze de vaccin, care să acopere o perioadă de două-trei luni, urmând ca, în paralel, să se desfăşoare procedura de achiziţie centralizată pentru restul de 156.000 de doze de vaccin".

„Prin intermediul acţiunilor noastre am dorit să atenţionăm populaţia asupra importanţei testării şi a depistării la timp a hepatitelor cronice virale, dar şi a importanţei unei igiene corecte în prevenirea transmiterii virusurilor hepatitice. Pe de altă parte, ne-am dorit să sensibilizăm asupra discrepanţelor în ceea ce priveşte accesul la cele mai noi terapii între pacienţii români şi cei din restul Uniunii Europene. Autorităţile trebuie să grăbească procesul de actualizare a listelor de compensate şi să nu ignore faptul că în hepatită, în special hepatita C putem vorbi de personalizare în ceea ce priveşte terapia. Fiecare zi în care noile molecule nu sunt încă accesibile pacientului român înseamnă vieţi pierdute şi oameni pentru care orice nouă terapie poate veni mult prea târziu. În plus, calitatea vieţii acestor pacienţi devine tot mai precară”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), a organizat mai multe acţiuni cu impact social, tema centrală fiind hepatitele, manifestări derulate în perioada de 26-28 iulie în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în Bucureşti (www.hepato.ro).

Toate aceste acţiuni au fost posibile cu sprijinul: Janssen, Bristol-Myers Squibb – în calitate de sponsori principali, Abbvie, MSD, Roche, Bioclinica, Biopredictive, Opticristal.  

Parteneri ai conferinţei au fost: Gilead, Bristol-Myers Squibb şi Abbvie

Pentru mai multe detalii accesaţi http://www.mediafaxtalks.ro/category/hepatita.

********************

Despre Mediafax

Mediafax este cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România. Înfiinţată în 1991, compania Mediafax face parte din Mediafax Group şi are peste 2.000 de clienţi din mass-media, sectorul public şi cel de afaceri. Printre produsele şi serviciile Mediafax se numără fluxuri zilnice de ştiri şi fotografie de presă, înregistrări audio cu declaraţii şi interviuri în exclusivitate, servicii de monitorizare de presă şi de distribuţie de comunicate de presă, conţinut multimedia pentru telefonia mobilă. Din 2007, Mediafax se adresează în mod direct şi consumatorilor finali, nu doar sectorului business, prin www.mediafax.ro.

Despre Mediafax Talks 

Mediafax organizează, începând din 2006, evenimente de business care vin în completarea informaţiilor de afaceri oferite zilnic companiilor. Prin seria de conferinţe Mediafax Talks (www.mediafaxtalks.ro), oamenii de afaceri au la dispoziţie un forum de dezbatere despre subiecte şi probleme arzătoare, precum şi o modalitate de dialog cu autorităţile.

Despre APAH-RO

Cu motto-ul „Pentru drepturile tale!”, APAH-RO (membru în APCR – Alianţa Pacienţilor Cronici din România, ELPA – Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de ficat şi WHA – Alianţa Mondială a Hepatitei) este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în anul 2009, la iniţiativa unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. Activitatea organizaţiei se bazează pe lobby pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor. Mai multe detalii despre activitatea APAH-RO se pot găsi pe site-ul www.hepato.ro

află agenda evenimentului aici:

http://hepato.ro/stop-hepatitei-fii-atent-la-a-b-c-d/

http://hepato.ro/14-milioane-de-oameni-mor-anual-la-nivel-mondial-din-cauza-virusurilor-hepatice