APAH-RO solicită CNAS să facă public calendarul de negocieri și contractare a terapiei fără interferon pentru pacienții cu hepatita C

APAH-RO a luat act de decizia Guvernului de a aloca, prin rectificare bugetară, fonduri destinate încheierii unor noi contracte pentru aria terapeutică hepatită cronică. Conform comunicatului Ministerului Finanţelor Publice (18 noiembrie), fondurile ar urma să acopere continuarea tratamentului pentru pacienţii cu ciroză hepatică aflaţi în stadiul F4 şi extinderea programului pentru pacienţii cu ciroză hepatică stadiile F2 şi F3.

            ,,Apreciem alocarea de fonduri prin rectificarea bugetară și sperăm că un număr cât mai mare de pacienți va beneficia de terapia fără interferon. Spun „sperămdeoarece aceste fonduri riscă să nu fie folosite dacă contractul cost-volum-rezultat nu se semnează până la 31 decembrie 2016. Având în vedere că mai sunt cinci săptămâni până la sfârșitul anului, considerăm necesar ca CNAS să comunice public calendarul de negocieri și contractare a terapiei fără interferon pentru pacienții cu hepatita C.”, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.

            Potrivit Legii nr 500/2002 privind finanțele publice, art.61, ,,Creditele de angajament pentru care nu au fost încheiate angajamente legale şi creditele bugetare neutilizate la sfârşitul anului bugetar sunt anulate de drept”. Negocierile pentru precedentul contract cost-volum-rezultat,  încheiat între CNAS și DAPP Abbvie LTd, au durat aproximativ trei luni.

***

Informații de background:

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înființată în 2009, la initiațiva unui grup de pacienți din întreaga țară. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!”, organizația militează pentru creșterea gradului de depistare și accesul la tratament. Organizația militează pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, desfășurând activităţi de informare și sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor.www.hepato.ro.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.