APAH-RO deserveste doar interesele pacientilor

APAH-RO NU deserveste interesele companiilor farmaceutice, ci doar ale pacientilor cu afectiuni hepatice, care au dreptul la tratament, ca oricare alt pacient din Romania

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) este nevoita sa dea un drept la replica, in urma afirmatiilor facute de directorul CJAS Iasi, dr. Iulian Serban, care a declarat pentru mass-media ca „cei de la APAH-RO fac jocurile producatorilor de medicamente”, dupa cum se specifica in materialele de presa. S-a sugerat, totodata, conform sursei citate, ca sumele cheltuite cu tratamentul pacientilor cu hepatita cronica, ce ajung la 6.000 de lei lunar pentru un caz, nu se justifica, in conditiile in care „din pacate, mai putin de jumatate dintre cei care urmeaza tratamentul se si vindeca”, argumentand si prin faptul ca la Iasi nu functioneaza prea bine colecta la fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Atragem atentia ca situatia este similara in toata tara, intrucat nici un judet nu se poate lauda ca se scalda in bani din acest punct de vedere si, totusi, sunt multe case judetene de asigurari de sanatate care aloca fonduri pentru terapia antivirala in cazul pacientilor cu hepatita cronica, astfel incat timpul de asteptare se reduce si la 11 luni, in unele cazuri. Prin asemenea atitudine, ca cea a d-lui dr. Serban, sunt eliminate sansele de vindecare a aproape jumatate dintre cei cu hepatita, caz totusi fericit in conditiile actuale, spunem noi, si nu „din pacate”, asa cum s-a exprimat dr. Serban. Reamintim ca bolnavii de hepatita cronica aflati pe listele de asteptare sunt la randul lor contributori la bugetul pentru Sanatate.

Revenind la acuzatia, grava din punctul nostru de vedere, ce nu poate fi probata, am repetat in nenumarate randuri ca preocuparea noastra este aceea de a sustine eforturile pacientilor cu afectiuni hepatice, care au nevoie de tratamente, indiferent de unde provin acestea. Cum putem noi sustine producatorii de medicamente, in conditiile in care tratamentele specifice sunt prescrise de medici? Pentru noi, a celor din asociatie, medicul este cel care are ultimul cuvant de spus in aceasta privinta, iar noi nu avem calitatea de a-l contrazice.

Pe de alta parte, in intreaga lume exista preocupare pentru gasirea celor mai bune solutii de tratament. Justificam afirmatia prin faptul ca Romania a semnat anul trecut o rezolutie a OMS, centrata pe hepatitele virale, in care se mentioneaza, printre altele: „Luand in considerare faptul ca 2 miliarde de oameni au fost infectati cu virusul hepatitei B si ca aproximativ 350 milioane de oameni traiesc cu o forma cronica a bolii; avand in vedere ca hepatita cu virus C inca nu poate fi prevenita prin vaccinare si aproximativ 80% din infectiile cu virusul hepatitei C se cronicizeaza; (…); luand in considerare nevoia de a reduce rata mortalitatii cauzata de cancerul de ficat, precum si faptul ca hepatitele virale sunt responsabile pentru 78% din cazurile de cancer la ficat; recunoscand nevoia de a reduce incidenta, de a preveni si controla hepatita virala, de a spori accesul la un diagnostic corect si de a oferi programe corespunzatoare de tratament in toate regiunile”, OMS hotaraste: „1. Ca ziua de 28 Iulie sa fie desemnata ca Ziua Internationala a Hepatitei pentru a oferi astfel oportunitatea educarii si intelegerii mai bune a hepatitei virale ca si problema globala de sanatate publica si de a stimula consolidarea masurilor de prevenire si control a acestei boli in statele membre; 2. (…) Indeamna Statele Membre sa intareasca sistemele nationale de sanatate pentru a aborda prevenirea si controlul hepatitei virale, efectiv prin asigurarea promovarii sanatatii si supravegherii nationale, incluzand instrumente de prevenire, diagnosticare si tratare a hepatitei virale, vaccinare, informare, comunicare si siguranta injectiilor”.

Acest document, din care am redat doar cateva pasaje, a fost semnat in 2010 de mai multe tari, printre care si Romania. In acest context, ca membri ai Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) si ai Aliantei Mondiale pe Hepatita, sustinem in contiuare ca situatia in care se afla pacientii cu afectiuni hepatice din Iasi este critica, avand in vedere ca timpul lung de asteptare, chiar de peste doi ani in unele cazuri, pentru primirea terapiei antivirale, poate duce la agravarea bolilor, asa cum am precizat deja.
Totodata, ne rezervam dreptul de a lua masuri drastice impotriva tuturor celor care ne denigreaza, suspectandu-se de alte interese, decat cele care sunt doar in beneficiul pacientilor cu afectiuni hepatice.

Cu respect,
In numele pacientilor cu afectiuni hepatice,
Marinela Debu, presedinte APAH-RO
www.hepato.ro

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.