Hepatitele virale

Ce sunt hepatitele virale?                    

Hepatitele sunt boli inflamatorii ale ficatului, de diferite cauze: virusuri, alcool, anumite substante toxice sau medicamente, boli autoimune, deficite genetice, obstructii biliare, ischemie hepatica.

Cele mai frecvente hepatite sunt cele produse de virusuri. Exista 5 tipuri importante de hepatite virale recunoscute (hepatita A, B, C, D, E). Patrunderea unui virus hepatic in organism poate fi urmata de aparitia unei hepatite acute dupa o perioada variabila, mergand pana la 6 luni de la infectare.
Daca unele hepatite (cele datorate virusurilor A sau E) se vindeca in majoritatea cazurilor, altele (B, C si D) au un risc mai mic sau mai mare de cronicizare (prezenta peste 6 luni a virusului activ in organism), putand persista chiar toata viata. Hepatitele cronice la randul lor, pot evolua intr-un interval de timp variabil (10-20 de ani) catre ciroza, cu insuficienta hepatica. Ciroza hepatica se poate complica cu aparitia cancerului de ficat, dar si simpla prezenta a unuia dintre virusurile mentionate reprezinta un risc de aparitie a acestui tip de cancer.
In afara de hepatite virale cauzate de virusurile de tip A, B, C, D si E, au mai fost descrise si alte virusuri hepatitice numite “non-A-E” (F si G), dar statutul lor ca boli hepatice de sine statatoare nu este recunoscut unanim de catre specialisti.  Exista si alte virusuri care pot da, mai rar, hepatita: citomegalovirusul, virusul Epstein-Barr, virusul herpetic, parvovirusurile, adenovirusurile.

Nota:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.