Ce se intampla in ficat? Cel mai mare organ intern, ficatul are o mare capacitate de autoregenerare, producand noi celule sanatoase in locul celor distruse. In ciroza, tesutul hepatic distrus datorita diferitilor factori (alcool, virusuri, etc) este inlocuit cu tesut fibros cicatriceal sub forma de noduli de regenerare. Existenta acestor noduli, afecteaza desfasurarea functiilor ficatului prin obstructionarea circulatiei sangvine la nivelul acestui organ si prin modificarile de structura pe care le produce la nivelul cailor biliare. Fibroza face ca ficatul sa devina dur, sa se micsoreze si sa nu mai dispuna de suficiente celule hepatice sanatoase pentru a produce anumiti constituenti specifici, cu rol important in organism. Aceste modificari morfologice si functionale apar lent si se desfasoara pe parcursul mai multor ani.
Ce se intampla in ficat? Progresiv, apare scaderea sintezei unor factori de coagulare a sangelui, de aceea apar usor echimoze (vanatai), gingivoragie (sangerari ale gingiilor) si epistaxis (curgerea sangelui din nas), calitatea bilei scade iar grasimile si vitaminele liposolubile nu mai pot fi metabolizate si absorbite normal, sinteza de proteine scade si bolnavul slabeste si are astenie, este tulburat echilibrul glucidelor cu risc de diabet.
Ficatul este capabil sa-si indeplineasca in continuare functiile, chiar perturbate, daca fibroza nu cuprinde zone extinse.
In cazul in care aceasta apare pe majoritatea suprafetei lui, capacitatea de regenerare este depasita, organul nu-si mai poate indeplini functiile si se ajunge la insuficienta hepatica, boala cu risc mare de mortalitate si care necesita transplant de ficat.
In plus, existenta infectiei cu virus hepatitic C este un factor de risc important pentru aparitia cancerului hepatic.
Surse
Lasă un răspuns